Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bojana Beović ostaja na čelu Zdravniške zbornice Slovenije

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 05. 2024 / 05:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.05.2024 / 05:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bojana Beović ostaja na čelu Zdravniške zbornice Slovenije
Dr. Bojana Beović bo na čelu ZZS še en mandat. FOTO: ZZS

Bojana Beović ostaja na čelu Zdravniške zbornice Slovenije

Dr. Bojana Beović ostaja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS), so na volitvah v torek, 14. maja 2024, z glasovanjem po pošti in e-pošti odločili člani zbornice z volilno pravico.

Volitev predsednika zbornice se je od skupno 12.340 volilnih upravičencev udeležilo 4159 članov zbornice (33,7-odstotna udeležba). Veljavnih volilnih listov je bilo 3761, neveljavnih glasov pa 398. Vse veljavne glasove je prejela dosedanja predsednica prof. dr. Bojana Beović, dr. med., ki je bila tudi edina kandidatka.

Pogled v zgodovino

Za primerjavo: decembra 2020 je Beovićeva v drugem krogu volitev predsednika prejela 3154 glasov (53,82 %), njena protikandidatka Tanja Petkovič, dr. med., pa 2706 glasov (46,18 %). Januarja 2017 pa je dr. Zdenka Čebašek Travnik, dr. med., v drugem krogu volitev prejela 2780 glasov (50,79 %), njen protikandidat prim. Andrej Možina, dr. med., pa 2694 glasov (49,21 %).

Mandat bo potrjen 18. junija

»Prijetno nas je presenetil odziv na elektronske volitve, saj se jih je udeležilo skoraj 80 % članov, ki so se odločili za takšen način glasovanja,« je pojasnil predsednik volilne komisije Rene Male, dr. dent. med. Nov predsedničin mandat bo potrjen na konstitutivni skupščini ZZS v torek, 18. junija 2024, so sporočili iz zbornice.

Ukinjen kvorum

Volitve so bile namreč letos prvič tudi v e-obliki, z uvedbo elektronskega glasovanja pa je zbornica ukinila tudi volilni kvorum, ki je bil na prejšnjih dveh volitvah pri 50 %. Izbiro o načinu glasovanja so morali člani zbornice sporočiti do konca marca. Rok za oddajo predsedniških kandidatur je bil 2. aprila, edina pravočasno prispela je bila prijava Beovićeve.

Eden od treh pogojev

Kandidati za predsednika ali predsednico Zdravniške zbornice Slovenije so morali poleg pisnega soglasja izpolnjevati še (najmanj) enega od treh pogojev: podporo vsaj 50 članov zbornice, najmanj treh regijskih odborov ali izvršilnega odbora. Bojana Beović je kandidaturo vložila s podporo članov in izvršilnega odbora.

Zahvala Beovićeve

»Iskreno se zahvaljujem kolegom, da so glasovali na volitvah ZZS in s tem podprli našo skupno organizacijo. Hvala za zaupan še en mandat. Obljubim, da bomo z ekipo naredili vse, da bomo še naprej pomembna opora (zobo)zdravnikom in pomemben sogovornik pri izboljševanju zdravstva za vse,« je komentirala dr. Bojana Beović.

Vodja svetovalne skupine za covid

Beovićeva je sicer infektologinja, zaposlena na ljubljanski infekcijski kliniki. V času epidemije je postala širši slovenski javnosti znana po vodenju strokovne svetovalne skupine za covid-19. Od leta 2011 vodi Posvetovalno skupino za cepljenje pri NIJZ, od leta 2017 je tudi članica Slovenske medicinske akademije.

Ljubljanska mestna svetnica

Nova/stara predsednica ZZS se je v preteklosti ukvarjala tudi s politiko in bila dve desetletji, med letoma 1999 in 2020, članica stranke SDS, v letih 2004 in 2008 pa kandidirala na volitvah v Državni zbor. Dva mandata, med letoma 2002 in 2010, je bila tudi članica ljubljanskega Mestnega sveta, obakrat na listi SDS.

Nalaganje
Nazaj na vrh