Zapri
Iskanje

Boljši začetek brez alkohola

Za vas piše:
STA
Objava: 09. 09. 2015 / 11:01
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Boljši začetek brez alkohola

S kampanjo do nič alkohola med nosečnostjo
Letošnji mednarodni dan ozaveščanja o fetalnem alkoholnem sindromu (FAS) je namenjena predvsem mladim oziroma bodočim staršem o tveganjih zaradi pitja alkohola v nosečnosti. S kampanjo Za najboljši začetek - ne pijem za dva strokovnjaki opozarjajo, da je vsakršno pitje alkohola med nosečnostjo in dojenjem nevarno za otroka.

Alkohol vpliva na duševno razvitost

Alkohol škodljivo vpliva na razvoj zarodka oziroma ploda in povzroča nepopravljive, trajne poškodbe pri še nerojenem otroku, kar lahko privede do prirojenih telesnih, duševnih, vedenjskih motenj, poznanih pod skupnim imenom spekter fetalnih alkoholnih motenj (FASD), je dejala Mercedes Lovrečič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in dodala, da je alkohol v razvitem svetu eden od poglavitnih vzrokov slabše duševne razvitosti.

"Alkohol namreč prehaja v nosečnosti skozi posteljico in v materino mleko med dojenjem zato, če pije alkohol noseča mati, ga pije tudi še nerojeni otrok. Ker pa alkohola ni sposoben razgraditi tako kot odrasla oseba, je koncentracija alkohola v krvi zarodka enaka ali celo višja od tiste v krvi matere," je pojasnila Mercedes Lovrečič. Te posledice in zaplete pri nosečnici lahko preprečijo tako, da v času načrtovanja nosečnosti, med njo in med dojenjem ne pijejo alkohola. Otrok, ki je bil pred rojstvom izpostavljen alkoholu, se lahko rodi s prenizko telesno težo, podpovprečne rasti, nastopi pa lahko tudi nenadna smrt, je še navedla.

Po ocenah tujih strokovnjakov naj bi se na okoli sto živorojenih otrok rodil en otrok z alkoholom povezanimi motnjami. Po podatkih perinatalnega informacijskega sistema se je v Sloveniji od leta 1997 do leta 2012 rodilo 16 otrok, pri katerih je bila takoj ob rojstvu prepoznana prizadetost zaradi materinega pitja alkohola. A je ta številka po mnenju Marjetke Hovnik Keršmanc z inštituta podcenjena.

Skupaj za družbo zdravja

Sprejem in izvajanje celovite nacionalne alkoholne politike, pripravljene v sodelovanju z vladnimi resorji, stroko in civilno družbo je tudi ena izmed prioritet v okviru predloga Resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2015-2025 - Skupaj za družbo zdravja, je izpostavila Nataša Blažko z ministrstva za zdravje.

Jan Peloza iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija je med drugim povedal, da še vedno obstaja veliko ljudi, ki se ne zavedajo negativnih posledic pitja alkohola v času spočetja otroka in v nosečnosti. To želijo spremeniti z letošnjo kampanjo, h kateri so pristopile tudi nekatere medijske hiše, izvajali pa jo bodo tudi prek socialnih omrežij (#nepijemza2), kjer lahko dosežejo večino mladih - bodočih staršev.

Mednarodni dan ozaveščanja o fetalnem alkoholnem sindromu

Slovenija letos sicer drugič zaznamuje mednarodni dan ozaveščanja o FAS, ki ga obeležujemo 9. dne v 9. mesecu leta ob 9. uri in 9 minut, kar simbolizira devet mesecev nosečnosti. Vključuje se v mednarodno kampanjo, ki jo je zasnoval Benettonov komunikacijski raziskovalni center Fabrica.

Ob tej priložnosti Evropska zveza na področju FASD in Inštitut za raziskave in razvoj Utrip nadaljujeta lansko kampanjo Premlad, da bi pil alkohol, s katero želijo povečati ozaveščenost o tveganjih pitja alkohola med nosečnostjo, so sporočili z Utripa.ž

Kampanji se je letos pridružilo več kot 65 organizacij iz več kot 35 držav, kar je precej več kot lani, ko je bilo 40 organizacij iz 20 držav. Danes so po vsem svetu točno ob 9.09 prikazali transparente, plakate in oglase, ki opozarjajo na škodljivo pitje alkohola med nosečnostjo. Kampanja vključuje tudi videospot in kratek film iz zakulisja, v katerem starša dojenčka spregovorita o tem, zakaj podpirata kampanjo.

Foto: NIJZ


Preberite tudi:

Alkohol uničuje človeka že od spočetja

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805



Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh