Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Boxerji: kaj odstop od pogodbe pomeni za zasavsko podjetje?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 09. 2022 / 09:14
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.09.2022 / 09:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Boxerji: kaj odstop od pogodbe pomeni za zasavsko podjetje?
Primož Jelševar: »Kdor vsaj malo razume, kaj nemško tržišče pomeni za slovensko gospodarstvo, pač česa takega ne naredi, zlasti če ob tem govori o reševanju slovenske in celo nemške recesije.« FOTO: OCCAR

Boxerji: kaj odstop od pogodbe pomeni za zasavsko podjetje?

Včeraj je državnozborski odbor za obrambo na nujni seji zavrnil opozicijski poziv vladi k preklicu sklepa o odpovedi pogodbe za nakup osemkolesnikov boxer za potrebe Slovenske vojske.

Primož Jelševar: Za cene nisem strokovnjak, mi proizvajamo delo po tržnih cenah in nam lahko konkurira vsak s potrebnimi referencami. Iz prve roke pa lahko povem, da se za komponente, ki jih proizvajamo, zahteva le najvišja možna kakovost in je trajalo precej časa, da smo ta znanja usvojili. FOTO: osebni arhiv

Vladna odločitev o odpovedi pogodbe ne pomeni, z besedami poslancev SDS in NSi, zgolj ogrožanja varnosti Slovenije v luči vojnih razmer v Ukrajini in varnosti slovenskih vojakov ter ustavitve modernizacije Slovenske vojske, temveč ima neposreden vpliv in prizadene tudi nekatera slovenska podjetja.

Podjetje JE&GR proizvaja nekatere dele za boxerje

Eno od njih je podjetje JE&GR (Jelševar & Grošelj) iz Zagorja ob Savi z osnovno dejavnostjo proizvodnjo izdelkov za potrebe evropske obrambne industrije. Znotraj tega podjetje že nekaj let proizvaja tudi nekatere dele za »razvpiti« osemkolesnik boxer, je v včerajšnjem zapisu na družbenem omrežju opozoril vodja prodaje v podjetju Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca, član izvršilnega odbora SLS in član občinskega sveta Občine Zagorje ob Savi.

Začeti moramo le verjeti, da je tudi slovensko lahko dobro in cenjeno. Ostali to že vedo.

Zahtevana le najvišja možna kakovost

Da se je zadnje dni večkrat nasmejal ob vladnih razlagah o razlogih za preklic pogodbe, je zapis začel Jelševar. »Menda naj bi bili boxerji v prototipni fazi, slabi in dragi. Za cene nisem strokovnjak, mi proizvajamo delo po tržnih cenah in nam lahko konkurira vsak s potrebnimi referencami. Iz prve roke pa lahko povem, da se za komponente, ki jih proizvajamo, zahteva le najvišja možna kakovost in je trajalo precej časa, da smo ta znanja usvojili. Glede prototipov se lahko le čudim, saj smo v zadnjih letih pri nas izdelali več 100 kompletov sestavnih delov, namenjenih v države, po katerih se Slovenija običajno zgleduje – Nemčijo, Nizozemsko, Anglijo …,« je zapisal Primož Jelševar.

Ne le bojno vozilo

In zakaj jih je bilo toliko? Ker boxer ni le bojno vozilo, pojasnjuje Jelševar, temveč gre za edinstven modularen koncept, ki se uporablja v različnih konfiguracijah tudi kot delovni stroj, žerjav, štabno ali reševalno vozilo. »Prvi del vozila, katerega dele izdelujemo, je univerzalen, zadnji/zgornji moduli pa se lahko menjujejo glede na potrebe uporabnika,« izpostavi vodja prodaje v podjetju JE&GR.


Podjetje od tega posla ni odvisno

Ob tem Jelševar dodaja, da podjetje od tega posla in programa ni odvisno in tudi ni nikdar delalo izdelkov te panoge za domači trg, temveč deluje mednarodno in je eno od nekaj 10 podjetij na svetu, ki ima znanje, izkušnje in izpolnjuje zahteve, da lahko konkurenčno ponuja svoje storitve na tem trgu. »Nihče nas ni nič vprašal, ko se je Slovenija odločala za nakup, in nihče sedaj, ko smo odstopili od pogodbe,« opozori.

Zanašanje na lastno delo in znanje, ne pa na državo

Podjetje je po njegovem lahko dolgoročno uspešno le, če se zanaša na lastno delo in znanje, ne pa zaradi navez z državo, kajti podjetje, ki računa le na javne posle, je sicer lahko uspešno na papirju, v osnovi pa hlapčevsko. »Za nas je edino pomembno, da država navzven deluje stabilno. Le tako nam lahko kupci zaupajo, da bomo svoje obveznosti izpolnili brez izgovorov na višjo silo. Drugi zaporedni odstop od projekta tega zaupanja vsekakor ne vliva. Kdor vsaj malo razume, kaj nemško tržišče pomeni za slovensko gospodarstvo, pač česa takega ne naredi, zlasti če ob tem govori o reševanju slovenske in celo nemške recesije,« je jasen Primož Jelševar.

Nihče nas ni nič vprašal, ko se je Slovenija odločala za nakup, in nihče sedaj, ko smo odstopili od pogodbe

Visoki penali zaradi političnih preigravanj

Osebno pa ga žalosti, da bomo državljani zaradi političnih preigravanj vnovič plačali visoke penale, naši vojaki pa bodo najverjetneje uporabljali tujo tehnologijo, saj v Sloveniji po njegovem ni proizvodnje za primerljivo vozilo. »Ko se bo to zgodilo enkrat v daljni prihodnosti, bomo tako polnili proračun neke druge države in plačevali njihove delavce,« napoveduje Jelševar.

Tudi slovensko je lahko dobro in cenjeno

Kot zgled postavi naše sosede: »Naučimo se raje kaj pametnega od njih in kupujmo izdelke, v katerih je naš vsaj del dodane vrednosti, ne glede na to, ali gre za vozila, hrano ali domače storitve. Vsi bomo imeli nekaj od tega: podjetja, naši delavci, njihove družine; zaradi davkov, ki jih plačujemo, pa tudi vsi državljani. Začeti moramo le verjeti, da je tudi slovensko lahko dobro in cenjeno. Ostali to že vedo.«

Nalaganje
Nazaj na vrh