Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tonin: »Kdo bo prevzel odgovornost za slabšo varnost slovenskih vojakov?«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 07. 2022 / 08:17
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2022 / 08:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tonin: »Kdo bo prevzel odgovornost za slabšo varnost slovenskih vojakov?«
Simbolična fotografija vozila rosomak. FOTO: Wikipedia

Tonin: »Kdo bo prevzel odgovornost za slabšo varnost slovenskih vojakov?«

Na namero nove vlade pod vodstvom Roberta Goloba, ki naj bi po poročanju različnih virov načrtovala menjavo nakupa osemkolesnih vozil boxer z vozili KTO rosomak, nekdanji obrambni minister Matej Tonin ocenjuje, da bi bila takšna odločitev »slaba in škodljiva, saj bi slovenskim vojakom zagotovili mnogo slabšo zaščito, kupili bi tudi vozila, za katera že danes vemo, da so zastarela.«

Tonin se sprašuje, kdo bo prevzel odgovornost za »mnogo slabšo varnost slovenskih vojakov. Odločitev pomeni tudi ponoven zamik predvidene časovnice modernizacije Slovenske vojske v nejasno prihodnost,« zato meni, da gre v spremenjenih varnostnih okoliščin za zelo tvegano in nespametno odločitev.

Menjava na srednji rok?

Po mnenju Tonina je rosomak vozilo pretekle proizvodnje, ki ga izdelujejo na Poljskem, v uporabi pa je le na Poljskem in v Združenih arabskih emiratih. Rosomak je sicer cenejše vozilo, vendar kot pravi nekdanji obrambni minister, bi ga morala Slovenska vojska že na srednji rok menjati, »saj ne bo ustrezal potrebam sodobnega vojskovanja« in dodaja: »Vozila Boxer so v primerjavi KTO rosomaki mnogo bolj zmogljiva, nudijo mnogo boljšo zaščito posadke in vojakov, predvsem pa omogočajo integracijo modernih sistemov in daljinsko upravljane bojne postaje.«

Podpis memoranduma o soglasju tik pred iztekom mandata

Nekdanji obrambni minister Tonin je sicer memorandum o soglasju o nakupu boxerjev podpisal tik pred iztekom mandata v okviru pridružitve programu Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR). V skladu s tem naj bi Slovenija kupila 45 osemkolesnikov za 343,43 milijona evrov. Nova vlada pa je sprožila revizijo postopka nakupa, ki še poteka.

»V primeru izstopa Slovenije iz OCCAR je jasno, da se je nova vlada odločila za skrajno nespametno potezo, ki bo škodovala varnosti vojakov, upočasnila modernizacijo Slovenske vojske in naredila korak nazaj pri tehnološki dovršenosti oborožitvenih sistemov, ki jih bo Slovenska vojska uporabljala v prihodnosti,« meni Tonin.

Komentiranje v času revizije neprimerno

Na ministrstvu za obrambo so na vprašanje glede pogovorov o nakupu rosomakov za STA povedali, da skladno z odredbo ministra za obrambo, sprejeto 9. junija, trenutno poteka izredni notranjerevizijski pregled smotrnosti, kompleksnosti in celovitosti nabave bojnih kolesnih vozil 8x8 za potrebe Slovenske vojske.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec pa je pozneje zapisal: »Na ministrstvu poteka revizija smotrnosti nakupa oklepnikov 8x8 Boxer. Kakršnokoli komentiranje revizije, medtem ko ta poteka, bi bilo v tem trenutku popolnoma neprimerno in neodgovorno.« Dodal je še, da nabava boxerjev ni v ničemer povezana s slovenskimi donacijami Ukrajini.

Nalaganje
Nazaj na vrh