Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božično drevo v Vatikanu letos iz italijanskega Trenta

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 10. 11. 2016 / 11:03
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Božično drevo v Vatikanu letos iz italijanskega Trenta

Jaslice tokrat prihajajo z Malte.

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu bodo 9. decembra popoldne slovesno postavili jaslice in prižgali lučke na božičnem drevesu. Jaslice in drevo bodo v letošnjem adventnem in božičnem času ostali razsvetljeni do 8. januarja, ko bomo obhajali praznik Jezusovega krsta.

Božično smreko bo Vatikanu letos podarila občina Scurelle iz italijanske pokrajine Trento. Drevo je visoko je 25 metrov. Ko ga bodo posekali, kar je predvideno 13. novembra, bodo otroci iz tamkajšnje osnovne šole posadili 40 novih drevesc, smrek in macesnov. Drevo bodo v dolino prepeljali s pomočjo Italijanske vojske in Civilne zaščite Trento, v Rimu pa ga pričakujejo v noči s 23. na 24. november.

Božična smreka bo okrašena z glinenimi okraski, na katerih bodo otroške risbe. Tudi letos bodo to izdelki otrok, ki se zdravijo na onkoloških oddelkih v nekaterih italijanskih bolnišnicah in so sad terapevtsko-ustvarjalnih programov, ki so se jih otroci med zdravljenjem udeležili skupaj s straši, usklajuje pa jih Sklad grofice Lene Thun. Letošnja razsvetljava božičnega drevesa bo novost, predvsem z vidika varstva okolja: 18 tisoč žarnic led tehnologije, katerih skupna teža je 140 kilogramov, ima porabo zgolj 1,7 kW.

Jaslice pa bodo letos prišle z Malte. V ta namen je bil lani razpisan poseben natečaj, na katerem je bil izbran osnutek umetnika Manwela Grecha z otoka Gozo. Prizor je umeščen v malteško pokrajino in arhitekturo in obsega prostor v dolžini 17 metrov, globini 12 metrov in višini 8 metrov. Osebe nosijo značilna malteška oblačila, orodje in glasbene instrumente. V prizor je vključenih 17 oseb, več živali, tradicionalni malteški križ in značilni lokalni čoln, imenovan luzzu, ki predstavlja tradicijo – ribištvo in življenje – danes pa, žal, tudi stvarnost migrantov.

9. decembra dopoldne bo delegaciji iz Trenta in z Malte, skupaj z nekaterimi otroki, ki so ustvarili okraske, v avdienco sprejel papež Frančišek. Med srečanjem bo na programu uradna predstavitev darov.

Vir: Radio Vatikan
Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh