Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božično drevo v Vatikanu že drugič z Bavarske

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 11. 2013 / 07:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Božično drevo v Vatikanu že drugič z Bavarske

Božično drevo v Vatikanu že drugič z Bavarske

Tudi letošnja smreka prihaja, tako kot leta 1984, iz škofije Regensburg.

Božično drevo na Trgu sv. Petra v Vatikanu v letošnjem letu znova prihaja z Bavarske. Kot že leta 1984 bo tudi tokrat v Vatikan prispelo iz škofije Regensburg. V začetku decembra bodo člani združenja »Schwarze Panduren« iz mesta Waldmünchen podrli 25 metrov visoko smreko in jo podarili papežu. Združenje sicer vsako leto na obmejnem območju med Nemčijo in Češko prireja tradicionalne praznične igre na prostem.

Pokrovitelj projekta, na katerega se člani združenja pripravljajo že več mesecev, je predsednik bavarske vlade Horst Seehofer.

Od leta 1982 na Trgu sv. Petra v Vatikanu postavljajo božično drevo, ki vsako leto prispe iz druge države. Leta 1996 je Trg sv. Petra krasilo drevo iz Slovenije. Letos bo ta čast kraj Waldmünchen na Bavarskem prvikrat v zgodovini doletela že drugič. Nekateri udeleženci, kot sta denimo deželni svetnik Franz Löffler in regensburški prelat Max Hopfner, sta pri projektu sodelovala že leta 1984. Takrat so smreko porušili še na meji politično ločenih sistemov, letos pa bo v Vatikan prišla »iz osrčja Evrope«, se veselijo pokrovitelji projekta.

Podiranje in prevoz smreke sta povezana s precejšnjimi stroški. Za varno izvedbo projekta je potreben teleskopski žerjav, helikopter zvezne nemške vojske in nakladalnik, s katerim bodo šest ton težko drevo v šestih dneh preko Regensburga in Münchna prepeljali v Rim. Na obrobju mesta bo prevoznike sprejelo policijsko spremstvo, ki bo procesijo popeljalo do Trga sv. Petra. Smreko naj bi postavili 6. decembra, slovesno prižiganje lučk med splošno avdienco s papežem Frančiškom pa je predvideno 13. decembra. Ob tej priložnosti bo v Rim odpotovala skupina 250 romarjev iz Waldmünchna.

Delegacijo iz tega bavarskega mesta je že v letošnjem juliju v Rimu v avdienco sprejel upokojeni papež Benedikt XVI. Med približno enournim pogovorom v bavarskem narečju se je izkazalo, da se Benedikt XVI. še zelo dobro spominja prvega božičnega drevesa z Bavarske in svojega obiska tradicionalnih prazničnih iger na prostem leta 1987 v Waldmünchnu.

Bavarska delegacija bo v Vatikan poleg osrednje smreke pripeljala še okoli 40 dva do štiri metre visokih dreves za vatikanske urade »in za oba papeža«, kot je pojasnil predsednik združenja »Schwarze Panduren«, Alois Frank.


Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh