Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božično-novoletni prazniki z bratoma Ratzinger

Objava: 30. 12. 2011 / 09:01
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Božično-novoletni prazniki z bratoma Ratzinger

Msgr. Georg Ratzinger se je v Rimu pridružil svojemu bratu, papežu Benediktu XVI., na skupnem praznovanju ob prihodu novega leta.

Kot na spletnih straneh ‘The Vatican Insider’ poroča italijanski časnikar Andrea Tornielli, je starejši izmed bratov Ratzinger v pogovoru za nemško radijsko postajo povedal, da svojemu bratu vsako leto ob božiču podari enako darilo, žepni rokovnik. Nato skupaj uživata ob tradicionalnem nemškem božičnem pecivu, ‘njunih najljubših piškotih’, in obujata še nekatera družinska izročila – ‘običajne stvari, ki jih počnejo možakarji’ – ter predvsem prisluhneta dobri glasbi.

Georg Ratzinger, starejši brat papeža Benedikta XVI., je v Rim pripotoval minulo sredo. Zadnja dva dneva se brata zadržujeta v zasebnih prostorih svetega očeta. Papežev brat, nekdanji vodja regensburškega cerkvenega zbora, sicer še vedno živi v tem nemškem mestu, v hiši v neposredni bližini stolne cerkve, vendar pogosto obišče svojega mlajšega brata.

Kot je še pojasnil v radijskem pogovoru, z bratom po večerji nekaj časa posedita ob božičnem drevescu, ki ga v papeževo vatikansko domovanje iz bavarskih gozdov vsako leto pripelje Thaddäus Kühnel, nekdanji voznik, ‘kurir’ in osebni prijatelj Josepha Ratzingerja. Glasba, ki ji v teh prazničnih dneh najpogosteje prisluhneta brata Ratzinger, so običajno zgoščenke božičnih pesmi, ki jih je posnel zbor regensburške stolnice.

Georg in Joseph sta glasbi predana z vsem srcem. Georg se spominja, kako so v njihovi hiši prav vsi neizmerno ljubili glasbo. Oče je ob večerih pogosto igral na citre, vsa družina pa velikokrat skupaj zapela. In vsakokrat je bil to pravi družinski praznik.

Kadar obišče svojega brata v Rimu, Georg Ratzinger prebiva v prostorih nad papeževim zasebnim domovanjem, poleg papeževih osebnih pomočnikov, spremlja pa ga redovna sestra Christine, saj ima starejši izmed bratov Ratzinger precejšnje težave z vidom. Vsak popoldan Benedikt XVI. obišče svojega brata v njegovih prostorih. Msgr. Ratzinger sodeluje pri jutranjem bogoslužju in ob vsakem obroku sede za mizo skupaj s papežem.

Avgusta leta 2008, je papež Benedikt XVI. dejal o svojem bratu: ‘Že od vsega začetka Georg zame ni bil le spremljevalec, pač pa zaupanja vreden vodnik. Vedno mi je pomenil orientacijsko točko in me spodbujal s svojimi jasnimi in neomahljivimi odločitvami. Vedno me je usmerjal na pravo pot, tudi kadar sem se znašel v najtežjih položajih.’

Povezave: http://vaticaninsider.lastampa.it/en/homepage/news/detail/articolo/papa-pope-el-papa-georg-ratzinger-11207/

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh