Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Božje usmiljenje je brezpogojno«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 05. 2016 / 10:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Božje usmiljenje je brezpogojno«

Papež med avdienco: zveličanje potrebujeta oba, tako izgubljeni sin kot starejši brat.

Papež Frančišek je katehezo med današnjo splošno avdienco posvetil priliki o izgubljenem sinu ali usmiljenem očetu, ki jo beremo v evangeliju po Luku. Sveti oče se je najprej ozrl na zaključek pripovedi, ki govori o očetovem veselju.



Oče priredi veselico, ker je bil njegov sin zanj mrtev, zdaj pa spet živi: »Kaj več si lahko oče želi, kakor da ima sina živega in zdravega znova ob sebi?« Oče ga je že od daleč pričakoval poln sočutja. Njegova ljubezen, objem in poljub so sinu zagotovili, da je bil kljub vsem storjenim napakam vedno njegov sin. Dejstva, da smo Božji otroci, nam ne more vzeti nihče, »niti hudič. Nihče nam ne more odvzeti te časti.«

Bog je za nas vedno Oče. Kljub temu pa nenehno, vedno znova potrebujemo njegovo zveličanje. To nam pokaže tudi starejši sin, ki je ostal v očetovi hiši. Razburjen je zaradi veselice in se čuti ogoljufanega, ker je očetu toliko let zvesto služil, pa, kot se mu zdi, nikoli ni imel nič od tega, medtem ko je mlajši sin po razuzdanem življenju deležen veselega rajanja.

Starejši brat ne omenja ne »očeta« ne »brata« - čeprav živi v očetovi bližini, je daleč stran od njega. Zato je očetovo trpljenje »kot trpljenje Boga, trpljenje Jezusa, ko se oddaljimo od njega, ko stopamo stran, ali pa smo v njegovi bližini, ne da bi mu bili v resnici blizu«.

Tudi starejši sin potrebuje zveličanje. Oče želi obema sinovoma podariti svoje usmiljenje. Ta očetova ljubezen je namenjena vsem.Bog želi biti oče nas vseh. In najbolj se razveseli, če smo tudi mi med seboj kakor bratje in sestre.

»Sinovi naj odločijo«, je na koncu pojasnil Frančišek, »ali bodo sodelovali pri očetovem veselju ali ga bodo zavrnili. Vprašati se morajo po lastnih željah, ki se jim porajajo v življenju. Primerjava se zaključi, ker konec prilike ostaja odprt: ne vemo, za kaj se je odločil starejši sin. To pa naj bo spodbuda tudi za nas. Ta evangelij nas uči, da vsi potrebujemo vstop v očetovo hišo in soudeležbe pri njegovem veselju, na njegovi veselici usmiljenja in bratstva. Odprimo svoja srca, da bomo »usmiljeni kakor Oče!«, je nagovor zaključil papež Frančišek.

Vir: kath.net
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh