Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bratislava od danes naprej pod Marijinim plaščem

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 12. 2013 / 08:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bratislava od danes naprej pod Marijinim plaščem

Cerkev na Slovaškem v letošnjem adventu prestolnico posveča Božji materi Mariji.

Cerkev na Slovaškem v začetku letošnjega adventa posebej poudarja Božjo mater Marijo: danes, 9. decembra, bo bratislavski nadškof Stanislav Zvolensky slovaško prestolnico posvetil Marijinemu varstvu. Bogoslužje s primernim obredom bodo slovaški verniki obhajali danes popoldne ob 17. uri in 30 minut v cerkvi Svete Trojice v Bratislavi.

Božji materi Mariji so nedavno posvetili tudi mesto Trnavo. Ob sklepu t.i. »trnavske devetdnevnice«, enega najpomembnejših vsakoletnih cerkvenih dogodkov v slovaški Cerkvi, so Marijino podobo, ki naj bi »slovaški Rim« pred 350 leti zaščitila pred turškim vpadom, v slovesni procesiji prenesli v Marijino kapelo. Kot je pripomnil glavni maševalec in pridigar, pomožni škof Stanislav Stolarik iz Košic, je letošnja devetdnevnica »slovaške vernike odlično pripravila na vstop v praznično leto žalostne Matere Božje«.

Dekret o sklicu prazničnega leta žalostne Matere Božje je bil pred kratkim objavljen na domači spletni strani Slovaške škofovske konference. Škofje v njem vernike spodbujajo, naj to »jubilejno leto izkoristijo kot obdobje prenove in poglobitve vere ter molitve rožnega venca, med katero naj razmišljajo o skrivnostih našega odrešenja«. Kot so še zapisali, želijo »našo nebeško Mater, zaščitnico življenja, prositi za pomoč in priprošnjo pri ohranjanju nerojenega življenja, družine in zakonske zveze v naši državi in po vsej Evropi«.

Praznično leto spominja na »prvi čudež na priprošnjo Device Marije iz Šaština pred 450 leti in na 50. obletnico razglasitve Žalostne Matere Božje za zavetnico Slovaške«, kar je leta 1963 naredil papež Pavel VI. Jubilejno leto bo trajalo vse leto 2014, vrhunec slavja pa naj bi bilo vsedeželno romanje k šaštinski baziliki 15. septembra prihodnje leto.

Vir: Kathpress

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh