Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bratovščina sv. Pija izključila Richarda Williamsona

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 26. 10. 2012 / 06:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bratovščina sv. Pija izključila Richarda Williamsona

Škof, ki je zanikal obstoj holokavsta, velja za najostrejšega nasprotnika približevanja Vatikanu, ki se je s pogovori pričelo leta 2009; lefebvrovci rešujejo svoje notranje spore.

Lefebvrovskega škofa Richarda Williamsona, ki je ‘zaslovel’ zaradi svojih izjav o neobstoju holokavsta, so izključili iz bratovščine sv. Pija. Kot so sporočili s tiskovnega urada skupnosti, ki jo je nadškof Marcel Lefebvre ustanovil v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, so vrhovni predstojnik bratovščine Bernard Fellay in njegovi svetovalci odločitev sprejeli že 4. oktobra letos. Izključitev je postala nujen korak ‘v skrbi za skupno dobro bratovščine sv. Pija X. in njenega uspešnega vodstva’, se glasi uradna izjava.

Kot vzrok za izključitev so pri bratovščini navedli nepokorščino lefebvrovskega škofa, ki je negativno vplivala na avtoriteto celotne skupnosti. Williamson ‘se je že pred leti oddaljil od vodstva in vodenja bratovščine in ni bil pripravljen izkazovati spoštovanja in pokorščine, ki ju je dolžan svojemu vrhovnemu predstojniku’.

Škofovo izključitev so napovedali že v preteklih mesecih. Od julija dalje se Williamson začasno ni več smel udeleževati posvetov glavnega kapitlja. Po navedbah tiskovnega urada bratovščine pa ni upošteval časovnega roka, v katerem naj bi se ‘podredil’ začasnim pravilom. Namesto tega je na spletnih straneh pričel gonjo proti svojemu vrhovnemu predstojniku in mu v javnem pismu zagrozil, da ga bo prisilil v odstop.

Williamson velja za najostrejšega nasprotnika približevanja bratovščine sv. Pija Vatikanu, ki se je s pogovori pričelo leta 2009. Pogajanja so od letošnje pomladi sicer na mrtvi točki, temeljne razlike pa so predvsem v odnosu do drugega vatikanskega cerkvenega zbora in njegovih sklepov o ekumenizmu, bogoslužni reformi, svobodi mnenja, verski svobodi in judovstvu.

V Nemčiji še vedno velja kazenska obtožnica proti lefebvrovskemu škofu iz Londona, spreobrnjencu iz anglikanske vere. Williamson je obtožen hujskanja, potem ko je v nekem pogovoru za švedsko televizijsko hišo, posnetem v Nemčiji, število judov, ki naj bi jih pobili nacisti, ocenil na ‘največ tristo tisoč’, zanikal pa je obstoj plinskih celic. Williamson je na kazensko obtožbo vložil ugovor, zato naj bi prihodnje leto ponovno prišlo do sodne obravnave.

Foto: www.catholicherald.co.uk

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh