Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brezje - Brezjanska pot miru

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 24. 06. 2011 / 08:55
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Brezje - Brezjanska pot miru



V pomladnih in poletnih mesecih oživijo poti k Mariji Pomagaj na Brezje. Tamkajšnje parkirišče je včasih kar premajhno za vse avtomobile in avtobuse, čedalje več pa je tudi romarjev, ki na Brezje prispejo s kolesi ali peš. Ko jih opazujemo, kako žarečih oči počivajo pred cerkvijo, nam je kar malce žal, da smo se pripeljali z avtom. Vendar tudi v tem primeru ni vse izgubljeno. Če imamo v prtljažniku športno obutev, se lahko odpravimo na sprehod po Brezjanski poti miru, ki se začne in konča pred baziliko Marije Pomagaj.

Brezjanska pot miru je na kratko predstavljena na informativni tabli, ki stoji na vogalu med parkiriščem in baziliko. Od nje krenemo po cesti ob samostanskem zidu do pokopališča, zavijemo desno in čez nekaj deset metrov levo na poljsko pot. Z nje se odpira lep pogled na okoliške gore. Pred nami je Dobrča, levo od nje se dviga Stol, na zahodu se razprostirajo še močno zasneženi Julijci. Nekoliko na desni vidimo Kriško goro nad Tržičem, izza katere pogleduje Storžič. Za našim hrbtom pa se daleč za Brezjami razprostira gozdnata Jelovica, ob robu katere vidimo slikovito cerkev na Jamniku.

Kolovoz nas hitro pripelje na gozdni rob, kjer so v krogu razporejene lesene klopi. Od tam se med drevjem spustimo do razpotja, kjer lahko zavijemo nazaj proti Brezjam ali pa nadaljujemo navzdol proti Peračiškima slapovoma. Pot proti njima pri naslednjem kažipotu zavije in se položi. Hodimo po mehkih, z iglicami posutih tleh in prek preproge živo zelene podrasti, ki je bila sredi aprila pretkana s tevjem, podlesnimi vetrnicami, pljučniki in trobenticami. Zelo zanimivi so tudi veliki konglomeratni bloki, ki kot nemi stražarji stojijo ob poti.

Na razpotju pred majhnim potočkom zavijemo ostro v desno in se spustimo do potoka Peračica. V njegovih svetlih tolmunih se grejejo ribe. Če hodimo obzirno in počasi, lahko dolgo opazujemo njihovo lenobno plavanje sem in tja, če lomastimo, pa nam ostanejo samo temne sence, ki švigajo po potočnem dnu. Pot se prek lesenega mostička zavihti čez vodo, zavije prek dveh manjših jas in se potegne mimo 41,5 metrov visoke smreke z več kot meter debelim deblom.

Nizko nad potokom, ki neugnano vijuga po ozki dolinici, nenadoma kot senca zajadra ujeda in že naslednji hip izgine med drevjem. Steza se vzpne nad strugo in znova spusti do nje, prečka travnik in zavije med drevje, se požene čez lesen mostiček in znova oprime trdnih tal. Po uri hoje, ki se nam zdi zaradi prijetne pokrajine veliko krajša, prispemo do slapu Peračica. Ta je visok le pet metrov, a kot lahko preberemo na informativni tabli, je to edini slap v andezitnem tufu (zelenkasti kamnini vulkanskega izvora) v Sloveniji, zato je največja naravna vrednota ob Brezjanski poti miru.

Od njega nas stopnice popeljejo na vrh strmega pobočja, kjer si lahko ogledamo še manjši zgornji slap. To je najbolj oddaljena točka Brezjanske poti miru, s katere se lahko do izhodišča vrnemo po več poteh. Najbolj preprosto je, če se držimo kar tiste, po kateri smo prišli. Lahko pa zavijemo na gozdno cesto, ki pelje proti vasi Peračica, se čez slabe četrt ure z označenega razpotja spustimo do potoka Peračica in po že znani poti vrnemo na Brezje.

Brezjanska pot miru pred stoletjem najbrž sploh ne bi mogla nastati, saj so ljudje na Brezje večinoma hodili peš, v času motoriziranega božjepotništva pa je dobrodošla. Seveda moramo nanjo pomisliti že pred odhodom od doma, saj v čevljih s tankim usnjenim podplatom ali v sandalih z visoko peto po njej ne bomo prišli daleč.




OSNOVNI PODATKI

Izhodišče: bazilika Marije Pomagaj na Brezjah.

Dolžina poti: sprehod do Peračiških slapov in nazaj traja ob zmerno hitri hoji približno dve uri.

Kratek opis poti: Od bazilike krenemo mimo pokopališča do gozdnega roba, od koder se spustimo do potoka Peračica. Ob njem nadaljujemo po prijetni gozdni stezi prek mostičkov do Peračiških slapov. Na Brezje se lahko vrnemo po poti, po kateri smo prišli, ali po gozdni cesti, ki pelje proti vasi Peračica. Če želimo samo malce okusiti Brezjansko pot miru, pa lahko že med spustom do potoka Peračica na označenem razpotju zavijemo desno in se po bližnjici vrnemo na Brezje. Pot je dobro označena s kažipoti in rumenimi sončki.

Zemljevid: Radovljica, 1 : 30.000.

Nedeljska maša: V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah je maša vsako nedeljo ob 7. uri, ob 8.30, ob 10. uri, ob 11.30 ter ob 16. in 19. uri.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh