Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanska knjižnica omogočila brskanje po zgodovinskih časopisih

Objava: 30. 04. 2014 / 08:06
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Britanska knjižnica omogočila brskanje po zgodovinskih časopisih

Obisk arhivov odslej ne bo več potreben.

V osrednji britanski knjižnici British Library so odprli čitalnico, kjer bodo lahko obiskovalci brskali po medijskih poročilih, ki po starosti segajo tudi več kot 300 let v zgodovino novinarstva, je poročala STA. Poleg 7,8 milijona preslikanih časopisnih strani so v čitalnici dosegljivi še posnetki britanskih spletnih strani ter televizijska in radijska poročila.


Obiskovalci bodo tako lahko po zapisih v časopisih, ki segajo vse do Angleške državljanske vojne med letoma 1642 in 1651, brskali kar v knjižnici, ne da bi zato morali obiskati arhive.

»Časopisi se pogosto opisujejo kot prvi osnutek zgodovine, pogosto pa so tudi edini zapis o določenem dogodku ali posamezniku, ki bi bil sicer pozabljen«, je dejal direktor knjižnice Roly Keating.

Zbirka je po njegovih besedah »ključni del narodnega spomina, saj so v njej zabeležene vse podobe krajevnega, območnega in narodnega življenja«.

Izvode časopisov so iz zastarele zgradbe v Londonu nedavno preselili v posebej zato zgrajeno stavbo v severno-angleško vasico Boston Spa. »Zagotoviti želimo, da bi se ta ogromna in izjemno občutljiva zbirka ohranila tudi za prihodnje rodove raziskovalcev«, je pojasnil Keating.

Za čitalnico in selitev arhivov so odšteli 33 milijonov funtov (40 milijonov evrov) davkoplačevalskega denarja.

Vir: STA / M. M. Š.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh