Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanski parlament: posledice brexita zaenkrat negativne

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 09. 02. 2022 / 13:01
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2022 / 13:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Britanski parlament: posledice brexita zaenkrat negativne
Na Otoku so dobili tudi novega državnega sekretarja za »priložnosti brexita«. FOTO: Bogomir Štefanič/arhiv Družine

Britanski parlament: posledice brexita zaenkrat negativne

Edine opazne posledice brexita za britanska podjetja so zaenkrat višji stroški, več birokracije in zamude na meji, je razvidno iz poročila, ki ga je pripravil odbor britanskega parlamenta za javne finance.

Pri odboru dodajajo, navaja STA, da se bodo razmere letos verjetno še poslabšale. Na Otoku so medtem dobili novega državnega sekretarja za »priložnosti brexita«.

Brexit je občutno povečal birokracijo, s katero se morajo ukvarjati britanska podjetja.

Na obseg zunanje trgovine so v času, odkar je Velika Britanija izstopila iz enotnega trga in carinske unije, med drugim sicer vplivali epidemija koronavirusne bolezni in širši globalni pritiski v dobavnih verigah, toda svoj del je nedvoumno prispeval tudi brexit, ki je predvsem občutno povečal birokracijo, s katero se morajo ukvarjati britanska podjetja.

Kot je zapisano v poročilu, je bila ena od velikih obljub brexita osvoboditev britanskih podjetij, ki naj bi dobila prostor, da maksimirajo svojo produktivnost in prispevek h gospodarstvu: »To zdaj, na dolgi poti okrevanja po epidemiji, še posebej nujno potrebujemo. A edini opazen učinek doslej so le višji stroški, papirologija in zamude na mejah.«

Britance tudi skrbi, kaj se bo zgodilo, ko se bo spričo umirjanja koronaepidemije znova bistveno okrepil potniški promet čez Rokavski preliv.

Omenjeni odbor tudi svari, da bodo letos v veljavo stopile nove kontrole pri uvozu blaga iz Evropske unije, kar bi lahko pomenilo nove motnje in zamude v medsebojni trgovini. Člane odbora skrbi tudi, kaj se bo zgodilo, ko se bo spričo umirjanja koronaepidemije znova bistveno okrepil potniški promet čez Rokavski preliv.

Odbor zato vlado poziva k dodatnim prizadevanjem za izboljšanje režimov na meji, vzpostavljenih po izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Vladne napovedi, da bo do leta 2025 vzpostavila najučinkovitejšo mejo na svetu, je označil kot »optimistične, glede na današnje stanje«.

Za novega državnega sekretarja za »priložnosti brexita in učinkovitost vlade« je bil imenovan eden najvidnejših zagovornikov britanskega izstopa iz Evropske unije Jacob Rees-Mogg.

Omenjeno poročilo je objavljeno dan po tem, ko je Velika Britanija dobila novega državnega sekretarja za »priložnosti brexita in učinkovitost vlade«, še poroča STA. Ta položaj je v okviru preoblikovanja vladne ekipe premierja Borisa Johnsona prevzel eden najvidnejših zagovornikov britanskega izstopa iz Evropske unije Jacob Rees-Mogg. Njegova glavna naloga bo preučiti, katera evropska pravila lahko zdaj odpravijo v Veliki Britaniji, ko niso več del unije.

Kupi v trgovini

Še vedno se ljubiva
Medosebni odnosi
24,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh