Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanski prestolonaslednik ne sme biti katoličan

Objava: 14. 07. 2010 / 09:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Britanski prestolonaslednik ne sme biti katoličan

Kardinal O'Brien je zgrožen, da stari predpis še vedno velja in da ga nova vlada ni pripravljena spremeniti.

Napoved nove britanske vlade, da bodo katoličani še naprej izključeni kot možni nasledniki za angleški prestol, je med katoliškimi škofi naletela na ostre kritike. Po mnenju predsednika Škotske škofovske konference, kardinala Keitha O'Briena, je 'naravnost ironično, kako obe koalicijski stranki, ki se predstavljata kot prvoborki za enakopravnost, obdobje svoje vladavine pričenjata z jasnim sporočilom katoličanom, da bodo iz njunega boja za enakopravnost izvzeti'.

Škof Joseph Devine iz Motherwella je še dodal, da 'nekaj ni povsem v redu, če se monarh lahko poroči s scientologom, z muslimanom, budistom, s pripadnikom Moonove sekte, celo s satanistom, ne pa s katoličanom'. Dva meseca po prevzemu vlade novi britanski premier David Camerom že daje jasne znake 'arogance moči', meni Devine.

Kot so poročali britanski mediji, vodja britanskih konzervativcev in predsednik vlade Cameron ne bo nadaljeval z reformo o prestolonasledništvu v prid katoličanom, s katero so začeli že njegovi predhodniki. Po zakonu iz leta 1701, tako imenovanem 'Act of Settlement', tako katoličani kot tudi s 'papisti' poročeni prestolonasledniki samodejno izgubijo pravico do nasledstva. Ta zakon je Cameronov predhodnik iz vrst laburistične stranke, Gordon Brown, postavil pod vprašaj, prav tako pa tudi predpis o prednostnem nasledstvu moških pred ženskimi potomci.

Po poročanju medijev naj bi premierjev namestnik, vodja liberalcev Nick Clegg, že napovedal zaključek razprave o reformi z državami članicami Commonwealtha, koalicija pa naj ne bi imela nikakršnega interesa, da zamisel o reformi razvija naprej.

Umik omenjenega zakona si katoliška Cerkev že zelo dolgo želi. Za spremembo je potrebno soglasje parlamenta in držav članic Commonwealtha, ki tradicionalno še vedno sodijo po britansko krono.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh