Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanski in slovenski parlamentarni zbor navdušila z božičnim koncertom [FOTO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 12. 2022 / 09:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.12.2022 / 12:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Britanski in slovenski parlamentarni zbor navdušila z božičnim koncertom [FOTO]
Aplavz za solista večera, tenorista Dominica Bevana in sopranistko Ano Beard. FOTO: Bogomir Štefanič

Britanski in slovenski parlamentarni zbor navdušila z božičnim koncertom [FOTO]

V Sloveniji je v počastitev tridesetletnice britansko-slovenskih odnosov minuli konec tedna gostoval Britanski parlamentarni pevski zbor, ki je v soboto zvečer skupaj s Slovenskim parlamentarnim pevskim zborom Kvorum priredil slavnostni božični koncert v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja.

Očarljiv glasbeni večer sta sooblikovala orkester Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in orkester Music for the Future pod taktirko dirigenta Simona Overja in zborovodkinje Ane Marie Beguš. Pevci parlamentarnih zborov so zbranemu občinstvu predstavili izbor znanih božičnih napevov, britanski pevci so izvrstno izvedli tudi nekaj slovenskih pesmi. 

Tudi Gruberjeva Sveta noč je v ljubljanski stolnici v izvedbi britanskih gostov zazvenela v slovenskem jeziku.

Posebej zanimiva je bila priredba tradicionalne slovenske Kaj se vam zdi, ki jo je prav za sobotni koncert pripravil rezidenčni skladatelj Britanskega parlamentarnega pevskega zbora Nicholas O'Neill. Tudi Gruberjeva Sveta noč je v ljubljanski stolnici v izvedbi britanskih gostov zazvenela v slovenskem jeziku.

Ana Maria Beguš in Lord German. FOTO: Bogomir Štefanič

Britanski parlamentarni zbor, ki mu predseduje Lord German, je bil ustanovljen leta 2000, pridružijo pa se mu lahko vsi, ki delujejo znotraj Westminstrske palače v Londonu, od poslancev in politikov do vzdrževalnega osebja. Kot so zapisali v koncertnem listu, člane »prek tradicionalnih strankarskih ločnic povezuje ljubezen do zborovskega petja«. Zbor redno sodeluje s pevskimi sestavi drugih parlamentov, na ta način so prišli tudi do gostovanja v Sloveniji.

Združena parlamentarna zbora med popoldansko vajo v ljubljanski stolnici. FOTO: Tatjana Splichal

Tudi pri nas namreč deluje parlamentarni zbor Kvorum, ki ga sestavljajo zaposleni v državnem zboru in državnem svetu z veseljem do ustvarjanja in ohranjanja slovenske kulturne dediščine. Njihov vokalni repertoar vsebuje tako klasične zborovske skladbe kot za zbor prirejene slovenske popevke in tujo zborovsko literaturo.

Britanski pevci so izvrstno izvedli tudi nekaj slovenskih pesmi. FOTO: Bogomir Štefanič

Zbrane na sobotnem koncertu so poleg doživeto izvedenih božičnih napevov nagovorili predsednik Britanskega parlamentarnega zbora Lord German, veleposlanica Združenega kraljestva v Sloveniji Tiffany Sadler in predsednica Državnega zbora Republike Slovenije Urška Klakočar Zupančič.

Govor Lorda Germana. FOTO: Bogomir Štefanič

Lord German je v nagovoru pojasnil, da prepletanja politike, diplomacije in glasbe kljub nekaterim pomislekom ni težko razumeti. Politiki si namreč prizadevajo ustvariti boljše življenje za ljudi, ki jim služijo, to pa lahko uspe le s sodelovanjem pri reševanju skupnih problemov in tkanjem prijateljskih vezi med različnimi stranmi. 

Glasba je univerzalen jezik, s pomočjo katere je dosti lažje graditi mostove med državami.

Glasba je univerzalen jezik, s pomočjo katere je dosti lažje graditi mostove med državami, še toliko bolj ob božiču, ko naša srca napolnjujejo prijateljske in družinske vezi. Lord German je na koncu zbranim v slovenščini zaželel »vesel božič in srečno novo leto«.

Britanska veleposlanica Tiffany Sadler je zbrane nagovorila v angleškem in slovenskem jeziku. FOTO: Bogomir Štefanič

Britanska veleposlanica je na koncertu, ki je med drugim obeležil tudi 30 let prijateljskih odnosov med obema državama, izrazila zadovoljstvo ob skupnem nastopu obeh parlamentarnih zborov, kajti »kaj bolje simbolizira vezi med našima državama kot parlamenta, ki z ramo ob rami pojeta v harmoniji?« Izpostavila je tudi trpljenje ukrajinskega naroda in spodbudila k zbiranju prostovoljnih prispevkov v podporo ukrajinskim beguncem v Sloveniji, na koncu pa zbranim prav tako zaželela »vesel božič in srečno novo leto«.

Predsednica državnega zbora med nagovorom. FOTO: Bogomir Štefanič

Predsednica Državnega zbora Klakočar Zupančičeva pa je izrazila veselje, kako je glasba dokaz, da »parlamentarna diplomacija seže mnogo dlje od ustaljenih prepričanj«. Spomnila je na številne vezi med Slovenijo in Veliko Britanijo ter vsem zbranim zaželela »prijetne in blagoslovljene praznike«.

Pogovor z Lordom Germanom bo objavljen v eni prihodnjih številk tednika Družina. FOTO: Tatjana Splichal

Predsednik Britanskega parlamentarnega zbora Lord German je med obiskom v Sloveniji prijazno odgovoril na nekaj naših vprašanj. Pogovor bo objavljen v eni prihodnjih številk tednika Družina.

Nalaganje
Nazaj na vrh