Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bruselj izboljšal letošnjo gospodarsko napoved za Slovenijo

Za vas piše:
M. M.
Objava: 11. 11. 2021 / 14:21
Oznake: Gospodarstvo
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.11.2021 / 14:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bruselj izboljšal letošnjo gospodarsko napoved za Slovenijo
Jesenska gospodarska napoved za Slovenijo je ugodnejša od poletne. FOTO: Tatjana Splichal

Bruselj izboljšal letošnjo gospodarsko napoved za Slovenijo

Po napovedih Evropske komisije bo imela Slovenija letos 6,4-odstotno povečanje bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa 4,2-odstotno. V primerjavi s poletno napovedjo je jesenska za letošnje leto višja za 0,7 %, za prihodnje leto pa nižja za 0,8 odstotne točke.

Gospodarska rast v Sloveniji bo po napovedih iz Bruslja letos občutno večja od povprečja v območju evra in EU, kjer naj bi bila petodstotna, v prihodnjem letu pa bo blizu povprečja območja evra in EU, navaja STA.

Letošnja inflacija 1,7-odstotna

V Evropski komisiji ob tem opozarjajo na rast inflacije, ki je zaradi naraščajočih cen energije na najvišji ravni v desetih letih. V Sloveniji naj bi bila inflacija 1,7, v prihodnjem letu pa 2,1-odstotna. Kot ugotavlja komisija, se je slovensko gospodarstvo v prvi polovici leta 2021 bistveno okrepilo glede na enako obdobje lani. Rast poganjajo potrošnja in naložbe. Obenem pa naj bi visoki tekoči izdatki ovirali izboljšanje javnih financ, navaja komisija.

Javnofinančni primanjkljaj Slovenije naj bi letos znašal 7,2 odstotka BDP, povprečje v območju evra pa naj bi bil 7,1-odstoten. Zgornja dopustna meja je sicer določena pri treh odstotkih BDP.

Javni dolg slabih 78 % BDP

Javni dolg bo v triletnem obdobju po napovedih v območju evra in EU znašal približno 90 odstotkov BDP. V Sloveniji bo občutno nižji od povprečja v območju evra, saj naj bi letos znašal 77,7 odstotka BDP.

Vir: Evropska komisija

Brezposelnost naj bi se še nekoliko znižala

Slovenija naj bi imela letos 4,6-odstotno brezposelnost in naj bi se v prihodnjih dveh letih še nekoliko znižala, in sicer na 4,5 oziroma 4,4 odstotka. V območju evra bo brezposelnost letos 7,9, v letu 2023 pa 7,3-odstotna.


Nalaganje
Nazaj na vrh