Zapri
Iskanje

Bruselj izboljšal letošnjo gospodarsko napoved za Slovenijo

Za vas piše:
M. M.
Objava: 11. 11. 2021 / 14:21
Oznake: Gospodarstvo
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.11.2021 / 14:37
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Bruselj izboljšal letošnjo gospodarsko napoved za Slovenijo

Bruselj izboljšal letošnjo gospodarsko napoved za Slovenijo
Jesenska gospodarska napoved za Slovenijo je ugodnejša od poletne. FOTO: Tatjana Splichal
Po napovedih Evropske komisije bo imela Slovenija letos 6,4-odstotno povečanje bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa 4,2-odstotno. V primerjavi s poletno napovedjo je jesenska za letošnje leto višja za 0,7 %, za prihodnje leto pa nižja za 0,8 odstotne točke.

Gospodarska rast v Sloveniji bo po napovedih iz Bruslja letos občutno večja od povprečja v območju evra in EU, kjer naj bi bila petodstotna, v prihodnjem letu pa bo blizu povprečja območja evra in EU, navaja STA.

Letošnja inflacija 1,7-odstotna

V Evropski komisiji ob tem opozarjajo na rast inflacije, ki je zaradi naraščajočih cen energije na najvišji ravni v desetih letih. V Sloveniji naj bi bila inflacija 1,7, v prihodnjem letu pa 2,1-odstotna. Kot ugotavlja komisija, se je slovensko gospodarstvo v prvi polovici leta 2021 bistveno okrepilo glede na enako obdobje lani. Rast poganjajo potrošnja in naložbe. Obenem pa naj bi visoki tekoči izdatki ovirali izboljšanje javnih financ, navaja komisija.

Javnofinančni primanjkljaj Slovenije naj bi letos znašal 7,2 odstotka BDP, povprečje v območju evra pa naj bi bil 7,1-odstoten. Zgornja dopustna meja je sicer določena pri treh odstotkih BDP.

Javni dolg slabih 78 % BDP

Javni dolg bo v triletnem obdobju po napovedih v območju evra in EU znašal približno 90 odstotkov BDP. V Sloveniji bo občutno nižji od povprečja v območju evra, saj naj bi letos znašal 77,7 odstotka BDP.

Vir: Evropska komisija

Brezposelnost naj bi se še nekoliko znižala

Slovenija naj bi imela letos 4,6-odstotno brezposelnost in naj bi se v prihodnjih dveh letih še nekoliko znižala, in sicer na 4,5 oziroma 4,4 odstotka. V območju evra bo brezposelnost letos 7,9, v letu 2023 pa 7,3-odstotna.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh