Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Castrova ljubica: Fidel je pred smrtjo prejel poslednje zakramente

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 04. 2017 / 08:36
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Castrova ljubica: Fidel je pred smrtjo prejel poslednje zakramente

69-letna Italijanka: diktatorja je v zadnjih dneh redno obiskoval duhovnik.

Dolgoletni kubanski diktator Fidel Castro je po navedbah nekdanje spremljevalke pred smrtjo decembra 2016 prejel poslednje cerkvene zakramente. »Nekaj patrov jezuitov mi je povedalo, da je Fidel Castro umrl ob tolažbi vere. Rekli so: bodi mirna, kajti Fidel je umrl na krščanski način«, je v pogovoru za italijansko cerkveno televizijo TV2000 pojasnila Anna Maria Traglia, nekdanja Castrova ljubica. Po njenih podatkih naj bi »velikega voditelja« v dneh pred smrtjo redno obiskoval duhovnik.

Anna Maria Traglia, danes stara 69 let, je nečakinja kardinala Luigija Traglie, ki je bil v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja vikar papeža Pavla VI. v Rimu. Ko je imela 27 let, je s posredovanjem njegove sorodnice, tajnice na kubanskem veleposlaništvu v Rimu, s katero sta prijateljevali, spoznala Fidela Castra.

Nato je bila več let Fidelova ljubica, je Traglieva povedala v televizijskem pogovoru. Do zadnjega je govorila o »trajni veliki ljubezni«, dlje časa je preživela tudi na Kubi.

Na njeno vztrajno prigovarjanje naj bi v Havani znova odprli eno izmed župnij, kjer je lahko vsako nedeljo hodila k sveti maši, je povedala Italijanka. Po maši jo je pred vrati Cerkve čakal Fidel v avtomobilu z registrsko tablico »Comandante 1«. Nenamerno je poskrbela tudi za srečanje Castra s kardinalom Agostinom Casarolijem: ko je bila povabljena na obisk k takratnemu nunciju, je na nunciaturo kot njen spremljevalec prišel tudi Castro. Vatikanskega diplomata je s tem spravila v zadrego, saj ni bil pripravljen na njegov obisk. Med obema pa se je »takoj razvila medsebojna naklonjenost«, je dejala Traglieva.

Italijanka je na Kubo zadnjič potovala pred letom in pol, ko je bil Castro že izredno šibkega zdravja. Do maja 2016 je imela redne telefonske stike z nekdanjim diktatorjem. Med zadnjim srečanjem se ji je Castro zdel »močno spremenjen«, je povedala v pogovoru. »Nekega dne mi je rekel: pogosto mislim na tvoje besede – s čimer je mislil na mojo krščansko vero – in ugotavljam, da si imela prav glede veliko stvari, jaz pa ne«, je poročala Anna Maria Traglia.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh