Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cene Prevc presenetil vse

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 10. 2022 / 21:35
Oznake: Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2022 / 07:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cene Prevc presenetil vse
Cene Prevc bo smuči postavil v kot. FOTO: skijumping.pl

Cene Prevc presenetil vse

Čeprav je star šele 26 let, se je slovenski as v smučarskih skokih Cene Prevc odločil, da bo smuči postavil v kot in se raje posvetil študiju.

Cene Prevc, ki prihaja iz najuspešnejše slovenske skakalne družine – v svetovnem pokalu nastopajo tudi njegova brata Peter in Domen ter sestra Nika –, bo športno kariero zaključil ponosen na odlične dosežke, med katerimi izstopajo olimpijsko srebro z letošnje ekipne tekme v Pekingu, moštveno zlato z mladinskega svetovnega prvenstva leta 2013 v Libercu in šest uvrstitev na stopničke na tekmah svetovnega pokala, pet ekipnih (tudi ena zmaga v mešanih ekipah) in posamično 3. mesto januarja letos v Willingenu.

Le še enkrat – na finalu v Planici

Da namerava zaključiti športno pot, je »orel« iz Dolenje vasi v Selški dolini presenetil vse zbrane na predsezonskem predstavitvenem srečanju Smučarske zveze Slovenije danes v Planici. Prav v dolini pod Poncami bo Cene opravil še zadnji polet, in sicer kot predskakalec ob koncu prihajajoče sezone. Njegova zadnja polna tekmovalna zima – minula – je bila hkrati tudi najuspešnejša, saj je s 657 točkami končal na 10. mestu v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Po njej na poletni veliki nagradi in v celinskem pokalu ni več tekmoval.


Dokončati obe šoli

»Po koncu minule sezone sem sklenil, da sem večino skakalnih ciljev izpolnil, in se lotil drugih zadev v življenju. Zato tudi vse poletje nisem treniral,« je Cene za STA pojasnil, da se je že nekaj časa spogledoval s tekmovalno upokojitvijo. Zdaj se bo posvetil drugim izzivom: »Prišel sem do točke, ko mi ostale stvari v življenju predstavljajo večji izziv, zlasti dokončanje obeh šol, ki ju imam odprti: fakultete za elektrotehniko in visoke šole za upravljanje podeželja in krajine v Strahinju, kratko rečeno – za kmeta.«

Nekdanji ministrant

Osebne izzive v smučarskih skokih je izpolnil, je dejal Cene Prevc, tudi – kot sta pred leti v pogovoru za Družino razkrila njegova starša Julijana in Dare – nekdanji ministrant v Župniji Selca. »Skoki mi predstavljajo ogromno veselje, toda, roko na srce, nisem tako profesionalen športnik kot nekateri soborci, ki jim je to življenjska mantra in bodo to počeli na vrhunski ravni, dokler jim bo to dopuščalo telo. Mene enostavno zanima preveč stvari, da bi lahko toliko let vlagal le v profesionalni šport,« je za STA še priznal Cene Prevc in namignil, da njegove odločitve nista poznala niti brata Peter in Domen.

Nalaganje
Nazaj na vrh