Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cepitveni potni listi: prostovoljno potrdilo brez drugih osebnih podatkov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 05. 2021 / 10:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2021 / 09:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cepitveni potni listi: prostovoljno potrdilo brez drugih osebnih podatkov

Cepitveni potni listi: prostovoljno potrdilo brez drugih osebnih podatkov

Dokument ne pomeni »totalitarnega nadzornega mehanizma«.

Cepitveni potni listi niso totalitarni nadzorni mehanizmi. FOTO: Markus Winkler/Unsplash

Cepitveni potni list je prostovoljno potrdilo in ne bo vseboval posameznikovih bančnih podatkov, konzorcij mednarodnih katoliških medijev v okviru svojega projekta obvladovanja lažnih informacij o cepivih in cepljenju proti koronavirusni bolezni zanika trditve, ki so jih objavili na spletni strani The Catholic Church Militant (www.churchmilitant.com).

Avtor omenjenega prispevka namreč zatrjuje, da so cepitveni potni listi pravzaprav oblika »totalitarnega nadzornega mehanizma«, ki jih bodo ljudje potrebovali, če bodo želeli opravljati kakršne koli bančne prenose s pomočjo pametnega telefona, in le osebe s to edinstveno identifikacijsko kodo bodo dejansko lahko opravljale nakupe in plačevale račune; vsi tisti, ki podatkov o cepljenju ne bodo želeli imeti zabeleženih na ta način, naj bi bili izločeni iz sistema bančnih storitev.

Pri konzorciju zagotavljajo, da so to lažne informacije: cepitveni potni listi niso nikakršni totalitarni nadzorni mehanizmi, pač pa le oblika omogočanja mobilnosti in pretoka ljudi med državami ter dostopa do določenih storitev.

Nihče ne uvaja totalitarnega nadzora nad državljani

»Cepitveni potni listi omogočajo popolno orodje za totalitarni nadzor in bodo v uporabi pri bančnih storitvah na pametnih telefonih; plačevanje bo mogoče le s to edinstveno identifikacijsko kodo na splošni platformi, tako da bodo nekatere osebe lahko izključene iz javnega sistema, ali pa bodo uživale vse prednosti družbenega življenja,« so zapisali pri Church Militant. Njihov zapis temelji na pogovoru z Mikom Yeadonom, nekdanjim uslužbencem podjetja Pfizer, ki pa so mu že dokazali širjenje lažnih informacij in nepravilnosti glede cepiva proti koronavirusni bolezni. Res je, da nekatere države, organizacije, podjetja in letalske družbe razvijajo svoje platforme za preverjanje števila cepljenih med svojimi državljani in uporabniki, vendar nikakor ne drži, da bodo v to vključeni tudi kakršni koli bančni podatki.

V Evropski zvezi, recimo, pripravljajo »zeleno digitalno potrdilo«, s katerim želijo »omogočiti varno prosto gibanje znotraj Evropske zveze med epidemijo koronavirusne bolezni«. To je prostovoljno potrdilo, enako pa po besedah tiskovne predstavnice Bele hiše, Jen Psaki, velja za potrdila, ki jih želi uvesti vlada v Združenih državah Amerike. Psakijeva je na nedavni tiskovni konferenci zatrdila, da vlada ne načrtuje obveznih potrdil za vse državljane; pobuda o cepitvenih potnih listih je prišla iz vrst zasebnega sektorja, omejena pa je na promocijske dogodke določenih podjetih.

Na istem dogodku je Psakijeva zanikala trditve, da bodo cepitvena potrdila v ZDA uporabljali kot metodo nadzora: »Ne bomo uredili zvezne baze podatkov o cepljenih ali uvedli zveznega mandata, ki bi od vseh državljanov zahteval potrdilo o cepljenju.«

Potrdila o cepljenju pred epidemijo

Dejstvo je, da je bila že pred izbruhom epidemije koronavirusne bolezni v navadi praksa izdajanja potrdil o cepljenju proti določenim boleznim za vstop v določene države. Drugo vprašanje je razprava o etičnih implikacijah vsiljevanja določenih dokumentov v času, ko je dostop do cepiv še vedno omejen: »Medtem ko cepitveni potni listi lahko pomenijo del rešitve, ne le za vnovično vzpostavitev mednarodnih potovanj, temveč tudi za vnovično odprtje določenih kulturnih sektorjev ali pa za osebno vrnitev na delovno mesto, zato morajo biti dovolj prilagodljivi, da bodo zagotavljali čim večjo enakopravnost znotraj posameznih držav in na mednarodni ravni, obenem pa tudi varovanje osebnih podatkov v vsakem trenutku,« je pojasnila Denise Naniche, znanstvena direktorica pri podjetju ISGlobal.

Mike Yeadon naj bi še trdil, da bodo potni listi »prisilili ljudi, ki se niso pripravljeni cepiti, da bodo to morali storiti«. Tudi ta podatek je po navedbah konzorcija lažen: nekatera potrdila, recimo takšno, kot ga pripravljajo v Evropski zvezi, bodo izdana tudi osebam, ki so pred kratkim opravile PCR test in tistim, ki so že preboleli okužbo z novim virusom. Za prejem tovrstnega »potnega lista« torej cepljenje ne bo pogoj in ne bo »posebna pravica« državljanov, ki so cepivo sprejeli. V večini držav cepljenje sicer toplo priporočajo, vendar ga izvajajo na prostovoljni osnovi.
---
Prispevek je del projekta obvladovanja lažnih informacij o cepivih proti koronavirusni bolezni, ki ga izvaja konzorcij mednarodnih katoliških medijev, v katerem sodeluje tudi Družina. Mednaslovi so uredniški.
---
Preberite tudi:

- Kardinal Dolan: zdaj, ko je vedno več cepljenih ...

- Vatikan pripravlja virtualno konferenco s proizvajalci cepiv

-
»Ne« potrdilom o cepljenju za vstop v svetišča v VB

- Cepljenje proti koroni, dejanje ljubezni

- Se lahko cepimo z odmerki cepiv različnih proizvajalcev?

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh