Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev in mediji - poročilo

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 13. 11. 2009 / 07:48
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev in mediji - poročilo

Poročilo s srečanja tiskovnih predstavnikov evropskih škofovskih konferenc (CCEE) v Rimu

Od srede, 11., do četrtka, 12. novembra 2009 je na sedežu Italijanske škofovske konference v Rimu potekalo letno srečanje tiskovnih predstavnikov evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Na njem so sodelovali tudi generalni tajnik Sveta evropskih škofovskih konferenc Duarte Nuno Queiroz de Barros da Cunha, direktor Tiskovnega urada Svetega sedeža in Radia Vatikan p. Federico Lombardi DJ ter predsednik Komisije za medije pri Svetu evropskih škofovskih konferencah (CEEM) škof msgr. Jean-Michel di Falco Leándri. V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se ga je udeležil dr. Andrej Saje.

V sredo popoldne so obravnavali vprašanje Cerkve v medijih, v četrtek dopoldne pa so govorili o sodelovanju med škofovskimi konferencami na področju medijev, o izmenjavi izkušenj in podatkov, o vprašanju spoštovanja verske svobode v posameznih deželah in o pripravi na svetovno srečanje mladih, ki bo v Madridu 2011.

Analizirali so rezultate raziskave o komuniciranju katoliške Cerkve z javnostjo v Evropi (raziskava je bila pripravljena za plenarno zasedanje predsednikov evropskih škofovskih konferenc leta 2008) in odzive družbe. Le-ta je pokazala, da se Cerkev v Evropi nahaja v različnih položajih, zato se mediji posledično na dogajanje v Cerkvi tudi različno odzivajo. Medijsko zanimanje je pogojeno s povezanostjo posamezne lokalne Cerkve z določenimi vprašanji. Sprejem nekaterih izobčenih škofov, povezanih s škofom Lefebvrom, v katoliško Cerkev je posebno zanimanje zbudil predvsem v Franciji, Nemčiji in Avstriji. Podobno je sprejem nekaterih anglikancev v katoliško Cerkev najbolj odmeval v Veliki Britaniji. Predstavniki tiskovnih uradov se srečujejo z nepravočasno obveščenostjo o dogajanju in objavah pomembnih dokumentov na ravni vesoljne Cerkve. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža je zagotovil pomoč in pripravljenost pri hitrejšem in učinkovitejšem pretoku informacij.

Izkušnje kažejo, da javnost pogosto ne razume niti jezika Cerkve niti njenega temeljnega sporočila. Največkrat se osredotoči le na posamezno izjavo ali del sporočila (potovanje papeža v Afriko, denimo, je bilo za širšo novinarsko javnost zanimivo zgolj zaradi stališča Cerkve do uporabe kondomov). Javnost najbolj zanima cerkveno stališče glede bioetičnih in socialnih vprašanj. Podoba Cerkve v javnosti je boljša v deželah, kjer je lokalna Cerkev investirala v svoje medije in pripravila ter strokovno usposobila sodelavce in kjer predstavniki za stike z javnostjo gojijo in pospešujejo osebne stike z novinarji. K pozitivni podobi Cerkve v javnosti pripomorejo transparentnost, jasen in sodobnemu človeku razumljiv jezik, podajanje resničnih podatkov ter pripravljenost na vzajemno sodelovanje.

Udeleženci srečanja so se popoldne preselili v Vatikan, kjer se je začelo plenarno zasedanje Komisije evropskih škofovskih konferenc za medije (CEEM) pod naslovom Kultura interneta in komunikacija v Cerkvi. Poleg predavateljev s področja poznavanja modernih tehnologij komunikacije so na zasedanje povabljeni tudi škofje, ki so odgovorni za medije pri posameznih škofovskih konferencah, predsedstvo Sveta evropskih škofovskih konferenc in predstavniki Svetega sedeža. Plenarno zasedanje se bo zaključilo v nedeljo, 15. novembra 2009.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh