Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev je ‘bogat in živahen organizem’ v svoji edinosti

Objava: 25. 01. 2010 / 08:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev je ‘bogat in živahen organizem’ v svoji edinosti

Papežev nagovor pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja

Z navedbo včerajšnjega berila iz prvega pisma apostola Pavla Korinčanom je papež Benedikt XVI. v svojem nagovoru pred molitvijo angelovega češčenja uporabil Pavlovo primerjavo Cerkve s človeškim telesom. Ob izteku molitvene osmine za edinost kristjanov je izrazil upanje, da bi verni kristjani še napredovali na svoji poti k edinosti.

V opisu Cerkve kot telesa pod ‘glavo’ Jezusa Kristusa je sveti oče pojasnil, kako je apostol Pavel želel ‘razširiti svojo zamisel o edinosti v raznolikosti Božjih milosti, ki so vse dar Svetega duha’. Prav zaradi teh milosti se Cerkev predstavlja kot bogat in živahen organizem, ne pa uniformirano, saj je sad edinega Duha, ki nas vodi k pravi edinosti in vendarle dopušča raznolikost, ki je ne želi izničiti, ampak ji pomaga, da se uresničuje v svoji skladni popolnosti.

Papež je še izpostavil vlogo Cerkve v ohranjanju ‘prisotnosti vstalega Kristusa’ v času molitvene osmine za edinost kristjanov. Pojasnil je, da je ‘Cerkev ena in sveta pravzaprav v Kristusu in Svetem duhu, da gre pri tem za tesno bližino, ki presega človeške sposobnosti in jih krepi’.

Zaključni del svojega nagovora je sveti oče posvetil liku svetega Frančiška Saleškega, čigar bogoslužni spomin smo obhajali včeraj. Rodil se je v Savoji leta 1576, študiral je v Padovi in v Parizu, Gospod pa ga je poklical v duhovniško službo. Zelo uspešno se je posvetil pridiganju in duhovnemu vodstvu vernikov. Neutrudno je učil, da smo vsi poklicani k svetosti in da ima vsak kristjan svoje mesto v Cerkvi. Sveti Frančišek Saleški je zavetnik katoliških novinarjev in tiska. Njegovi duhovni priprošnji je papež izročil Sporočilo za svetovni dan družbenega obveščanja, ki ga vsako leto napiše, minulo soboto pa so ga predstavili v Vatikanu.

Sveti oče je svoj nagovor zaključil s priprošnjo nebeški materi Mariji, da bi verni kristjani še napredovali na svoji poti k edinosti in da bi spoznali, kako lepo je biti eno s troedinim Bogom.

Molitvena osmina za edinost kristjanov se zaključuje danes, na praznik spreobrnitve apostola Pavla. Papež in člani številnih drugih Cerkva in cerkvenih skupnosti v Rimu se bodo udeležili skupnih večernih molitev v rimski baziliki svetega Pavla zunaj obzidja.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh