Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev lahko okrepi svojo navzočnost na Kitajskem s pomočjo nove okrožnice

Objava: 14. 07. 2009 / 12:38
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev lahko okrepi svojo navzočnost na Kitajskem s pomočjo nove okrožnice

Okrožnica bo uspešna, če lahko Cerkev dokaže, da si tudi sama prizadeva za papeževe besede.

Na Kitajskem lahko nova papeževa okrožnica pripomore večjemu ugledu katoliške Cerkve, meni Stefan Rothlin, katoličan, ki že enajst let živi in deluje v Pekingu, ukvarja pa se z gospodarsko etiko. Pomen katoliškega socialnega nauka za družbo se počasi, a vendarle uveljavlja tudi na Kitajskem, tudi v uradnih krogih, pojasnjuje Rothlin. To se kaže v tem, da celo kitajska vlada priznava dosežke Cerkve na socialnem področju. S pomočjo nove okrožnice pa bi si Cerkev lahko ustvarila popolnoma novo podobo, saj so se socialne razlike na Kitajskem izredno zaostrile. Obstaja pa upanje, da bi se s pomočjo ‘Ljubezni v resnici’ tudi pri Kitajcih ponovno uveljavile vrednote, kot sta denimo subsidiarnost in solidarnost.

Prevod okrožnice v kitajščini sicer še ni izšel, saj se pojavljajo težave pri prevajanju izrazov s področja gospodarske etike. Seveda pa se prevajalci trudijo, da bi poiskali ustrezne izraze, ki bi se kasneje v jeziku uveljavili.

Rothlin opozarja, da prav zaradi jezikovne pregrade na Kitajskem okrožnice še niso sprejeli. Zato katoličani s toliko večjo napetostjo pričakujejo papeževe nauke. Na podlagi odmevnosti papeževega pisma Cerkvi na Kitajskem Rothlin domneva, da zanimanje zanjo dejansko obstaja, da kitajski katoličani pričakujejo jasno besedo in se je neizmerno veselijo.

Kljub zadržanemu odnosu uradne Kitajske proti Rimokatoličanom je Rothlin prepričan, da bo nova okrožnica deležna vsesplošnega odobravanja. V času globalne finančne in gospodarske krize so Kitajci izjemno odprti in pripravljeni pomagati sočloveku, še posebej, če gre za konkretno pomoč in ne le zapisane lepe besede.

Kljub komunistični vladi na Kitajskem vlada izredno huda oblika kapitalizma, ki dopušča suženjstvo v ožjem pomenu besede. In prav to kar kliče po preroških besedah, ki jih najdemo v okrožnici. Zato Rothlin ostaja optimist: ‘Dežela kar sama kliče po preroški besedi, kakršno najdemo v okrožnici. Zato je Rothlin prepričan, da Cerkev lahko okrepi svojo navzočnost na Kitajskem s pomočjo nove okrožnice, če bo dokazala, da si za papeževe besede tudi sama prizadeva.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh