Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev na Škotskem bo sklepala le cerkvene zakone

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 10. 2013 / 06:11
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev na Škotskem bo sklepala le cerkvene zakone

Nadškof Cushley: trenutno enotnost sklepanja cerkvenega zakona in državno priznane zakonske zveze bodo zaradi možnih pritožb o diskriminaciji začasno odpravili.

Katoliška Cerkev na Škotskem razmišlja o ločitvi sklepanja civilnih in cerkvenih zakonskih zvez, da bi se izognila morebitnim konfliktom zaradi istospolnih parov. Kot je poročal britanski časnik »The Times«, je nadškof v St. Andrewsu in Edinburghu, Leo Cushley, izrazil bojazen, da bi bila Cerkev deležna številnih pritožb, potem ko bodo na Škotskem prihodnje leto potrdili sklepanje istospolnih zakonskih zvez.

Če se Cerkev omeji zgolj na verski obred, ima pravico istospolni par odsloviti in ga napotiti na matični urad, kjer bo lahko sklenil civilno zakonsko zvezo, je zapisano v omenjenem prispevku. Trenutni običaj povezuje »dve stvari v enem obredu, blagoslov zakonske zveze in državno priznanje tega zakona«, pojasnjuje nadškof. Cushley ob tem navaja primera Francije in Nemčije, kjer Cerkev še vedno sklepa cerkvene zakone, civilna poroka pa mora biti sklenjena na matičnem uradu.

Cerkvene poroke so imele v Veliki Britaniji doslej tudi civilnopravno veljavo. Pričakovati je, da bo sklepanje istospolnih zakonskih zvez v začetku prihodnjega leta uzakonjeno. Prve poroke med istospolnimi partnerji naj bi bile sklenjene v začetku leta 2015.

Tiskovni predstavnik škotske vlade je zagotovil, da bo nova zakonodaja vsebovala »varnostne ukrepe« za verske skupnosti in njene predstavnike. Doslej so imele verske skupnosti možnost, da so privolile v poroko istospolnega para, vendar k temu niso bile obvezane. V tem primeru naj bi bili tudi izvajalci obreda zaščiteni pred tožbami na podlagi zakona o diskriminaciji.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Sveti Ladislav
Svetniki
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh