Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Cerkev se čuti posebej povezana z invalidi«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 31. 03. 2014 / 14:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Cerkev se čuti posebej povezana z invalidi«

»Cerkev se čuti posebej povezana z invalidi«

Papež je v Vatikanu v avdienco sprejel več tisoč slepih in gluhonemih: »Invalidnost označiti kot kazen Božjo je bogokletje!«

Cerkev se po besedah papeža Frančiška na poseben način čuti povezana z invalidi. Med srečanjem z več tisoč slepimi in gluhonemimi v Vatikanu je sveti oče obsodil sleherno obliko odrinjanja in izključevanja invalidov na rob družbe in izrazil zahtevo po večji integraciji. Ustvariti je potrebno »kulturo srečanja«. Cerkev sledi Jezusovemu zgledu, ki je ljubil bolne in invalide in jim je želel v celoti povrniti njihovo dostojanstvo. V luči tega so lahko in bi morali biti ravno slepi in gluhonemi na poseben način »priče novega odnosa, kulture srečanja«.




»Le tisti, ki priznajo lastno krhkost in svoje omejitve, lahko gradijo bratske in solidarne odnose«, je dejal papež. Jezus se je želel prav posebej srečevati z invalidi, ki so bili odrinjeni ali pa izključeni, je poudaril Frančišek.

Prav izrecno pa je sveti oče zavrnil domneve in ugibanja, da je invalidnost posledica Božje kazni. Tovrstna trditev je naravnost »bogokletna«. Jezus je takšno razmišljanje radikalno odklanjal, je poudaril papež. Ravno nasprotno, želel je, da bi ti ljudje pričevali za življenje ljubezni in usmiljenja. Kajti bolni in invalidi lahko ravno zaradi svojih telesnih omejitev na poseben način pričujejo kulturo srečanja, srečanja z Jezusom, ki odpira življenje in vero, ter srečanja z drugimi, s skupnostjo.

Sobotno avdienco so priredili člani Apostolskega gibanja slepih in slabovidnih ter Malega misijona za gluhoneme. Večino udeležencev srečanja so spremljali sorodniki, pomočniki ali prevajalci za znakovni jezik. Številni ljudje z okvaro vida so s seboj pripeljali psa vodnika.

Na začetku srečanja sta dva udeleženca pričevala o svojih izkušnjah izločevanja iz družbe, pa tudi župnije, predvsem zaradi težav s komunikacijo. Premalo duhovnikov ali župnijskih sodelavcev obvlada znakovni jezik. Po kratkem uradnem delu avdience je papež Frančišek številne bolnike in invalide pozdravil tudi osebno.

Vir: Kathpress / RV
Foto: CNA

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh