Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev v Italiji z milijardo evrov davčnih prejemkov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 05. 2016 / 07:32
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev v Italiji z milijardo evrov davčnih prejemkov

Po navedbah kardinala Bagnasca italijanski škof »zasluži« 1.300 evrov.

Katoliška Cerkev v Italiji bo za leto 2016 prejela milijardo evrov iz davčnih dajatev, kar je precej izenačeno z lanskoletno vsoto.



Papež Frančišek je pred dnevi načel razpravo o premoženju katoliške Cerkev v Italiji. Ob odprtju redne letne skupščine Italijanske škofovske konference je vodje posameznih škofij spodbudil, naj se ločijo od sleherne lastnine in nepremičnin, ki so nepotrebne za versko življenje in človekoljubno delo.

Poleg davkov so neprimičnine glavni vir dohodkov katoliške Cerkve v državi. Prihodki župnikov in škofov v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami niso zelo visoki. Po navedbah predsednika Italijanske škofovske konference kardinala Angela Bagnasca je maja 2014 škof v Italiji v povprečju »zaslužil« 1.300 evrov.

Italija ne pozna klasičnega cerkvenega davka ali obveznega prispevka, vsak državljan pa lahko v letni davčni napovedi določi, komu bo namenil obvezni prispevek v višini 0,8 % svoje dohodnine, verski skupnosti ali pa v človekoljubne namene – v tem primeru z darovanimi sredstvi razpolaga država.

Večina Italijanov te odločitve sploh ne sprejme, zato so njihovi davčni prispevki sorazmerno porazdeljeni glede na odločitve posameznikov, ki so izbrali želenega prejemnika. Od tega imajo največ dobička manjše verske skupnosti.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh