Zapri
Iskanje

Cerkev v Pakistanu opaža versko zapostavljanje v šolskih učbenikih

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 05. 06. 2013 / 07:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Cerkev v Pakistanu opaža versko zapostavljanje v šolskih učbenikih

Škofovska komisija poziva novo vlado, naj proti verski nestrpnosti najprej ukrepa na področju izobraževanja.
Pakistanske šole bi morale biti prvi kraji, kjer naj bi v deželi dosegli spremembo miselnosti na področju verske nestrpnosti. To zahtevo je izrazila komisija 'Pravičnost in mir' pri Pakistanski škofovski konferenci v pismu novemu predsedniku vlade v Pakistanu, Navazu Šarifu, saj so po mnenju pakistanskih škofov tamkajšnji učbeniki in učni načrti v pakistanskih šolah diskriminatorni za nemuslimanske učence, je poročala vatikanska agencija Fides.

Tako morajo tudi nemuslimanski učenci v državnih šolah obiskovati pouk islama, piše škofovska komisija. Njihova analiza 22 učbenikov v pokrajinah Sindh in Pundžab je pokazala, da v njih 55 poglavij vsebuje pomankljive predstavitve, ki žalijo tamkajšnje verske manjšine in jih zapostavljajo.

Dilema se pojavlja predvsem v tem, pojasnjuje vodja komisije, Peter Jacob, 'da pogosto ni razlike med izobraževanjem in širjenjem sovražnosti', saj so zgodovinski dogodki v učbenikih predstavljeni na napačen način. To že pri otrocih vodi v predsodke, ki kasneje spodbudijo nestrpnost do verskih manjšin. Ta diskriminacija nemuslimanov pa je v nasprotju s kar štirimi ustavnimi členi, utemeljuje Jacobs.

Diskriminacija v učbenikih je danes še pogostejša kot nekdaj, pojasnjuje komisija 'Pravičnost in mir': če je bilo leta 2009 vsega skupaj spornih 45 učbenikov, je danes takšnih že 213. Nova vlada bi morala na novo oblikovati izobraževalno politiko, se izogniti diskriminaciji in kot konkreten ukrep sprejeti odločitev, da nemuslimanskim učencem ni potrebno obiskovati pouka islama, pač pa jim ponuditi alternativne učne predmete – najidealnejši bi bil v tem primeru seveda verski pouk njihove veroizpovedi.

Foto: splet

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Filozofija in esejistika
4,17€ Poglej izdelek: Potovanje duše k Bogu
Nalaganje
Nazaj na vrh