Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkveni posvet glede dialoga z islamom

Objava: 06. 06. 2011 / 07:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkveni posvet glede dialoga z islamom

Po mnenju francoskega kardinala Ricarda obstaja povezava med zavračanjem priseljencev in zavračanjem islama.

Minuli teden so v italijanskem Torinu že drugič zasedali delegati evropskih škofovskih konferenc za odnose z muslimani v Evropi. Osrednja tema njihovih razprav je bila odnos med muslimani in katoličani v Evropi ter proces inkulturacije islama na stari celini, ki bi lahko prispeval k nastanku pristnega verskega, ne pa političnega islama. V svojem nagovoru ob odprtju zasedanja je francoski kardinal Jean-Pierre Ricard spregovoril o naraščajočem strahu pred islamom, kot razloge zanj pa je poleg mednarodnega terorizma in položaja kristjanov v določenih islamskih državah navedel tudi vse večjo opaznost muslimanov v Evropi, kar počasi spreminja podobo nekaterih evropskih držav.

Kardinal Ricard je omenil tudi povezavo med zavračanjem priseljencev in zavračanjem islama. Političnemu populizmu je na številnih evropskih volitvah zapihal veter v hrbet, ta težnja pa sovpada z zavračanjem islama, meni bordeauxjski nadškof. Katoliška Cerkev v Evropi bi morala zavzeti skupno stališče do temeljnih vprašanj, ki se ji porajajo v luči vedno večje prisotnosti islama v javnem življenju.

Evropski delegati so na konferenci med drugim razpravljali tudi o posledicah političnih sprememb v severni Afriki in na Bližnjem vzhodu za podobo islama v Evropi. Pri tem so bila v središču razprave pastoralna stališča medverskega dialoga, v katerem so kristjani in muslimani poklicani k trem nalogam: spoznati in sprejeti lastno istovetnost, zavedati se, da razlike ne smejo biti vir sovraštva, ampak so vir vzajemne bogatitve, ter iskrenost, ki vključuje izražanje lastne vere brez vsiljevanja.

Razpravljalci so z naklonjenostjo sprejeli težnje po demokraciji in svobodi in pozive k spoštovanju človekovega dostojanstva, do katerih prihaja v različnih arabskih državah. Izrazili so željo, da bi sedanje razmere privedle do uveljavitve pravice do verske svobode, tako da bi tudi arabski kristjani lahko uživali osnovno pravico verske svobode v okviru prave državljanske enakosti.

Med predavatelji na konferenci je bil tudi nadškof iz Tunisa, Maroun Lahham, zasedanja pa se je med drugim udeležil predsednik papeškega sveta za medverski dialog, kardinal Jean-Louis Tauran.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh