Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo so letošnji gostje ČIPS večerov?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 01. 2022 / 00:40
Oznake: Mladi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.01.2022 / 14:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo so letošnji gostje ČIPS večerov?
Eden od večerov še iz »predkoronskega« obdobja. FOTO: Arhiv Škofije Novo mesto

Kdo so letošnji gostje ČIPS večerov?

V Združenju animatorjev oratorija (ZAO) Novo mesto tudi letos pripravljajo tradicionalne zimske večere za mlade, ki jih nekateri bolj poznajo pod oznako ČIPS večeri. Letošnje so v mladostnem izrazoslovju poimenovali »Bi b'li za Biblijo?«

Letošnja rdeča nit treh večerov je Sveto pismo. Dogodki bodo glede na razmere potekali hkrati v živo v Baragovem zavodu v Šmihelu bodisi in na daljavo. Na nekaj vprašanj o ČIPS večerih nam je odgovorila predsednica ZAO Novo mesto Eva Gričar.

Kako ste prišli do ideje o včerih za mlade in od kod ime ČIPS večeri?

Člani ZAO Novo mesto so si pred nekaj leti zaželeli, da bi imeli mladi iz naše škofije priložnost za poglobitev določenih tem, ki so se jim zdele pomembne. Ker take ponudbe v okolici še ni bilo, so se odločili, da bodo za to poskrbeli kar sami ter organizirali prvi sklop tematskih večerov z imenom ČIPS večeri. To je kratica za čistost, iskrenost, poštenost in srečo, nanaša pa se tudi na prigrizke na naših srečanjih.

ČIPS večeri namenjeni zgolj mladim ali se jih lahko udeleži tudi kdo drug?

ČIPS večeri so v prvi vrsti namenjeni mladim, saj jih pripravljamo animatorji in ob pripravi razmišljamo, katere tematike zanimajo nas in bi zanimale tudi naše vrstnike. Seveda pa so dobrodošli vsi, ki jih teme, ki jih izberemo, zanimajo, ne glede na starost.

Letošnja osrednja tema večerov je Sveto pismo. Zakaj ste jo izbrali?

Sveto pismo se nam zdi vedno zanimiva tema. Letos pa smo spremljali tudi rezultate raziskave Katoliške mladine o duhovnosti in veri med mladimi in eno od opažanj je bilo, da zelo malo beremo Sveto pismo. Ugotovili smo, da pogosto ne vemo niti, kje bi začeli, zato se nam je zdelo res pomembno, da se glede tega obrnemo na tiste, ki o tem vedo več.

FOTO: Spletna stran Škofije Novo mesto

Letos so na sporedu trije večeri. Kdo so gostje in o čem bodo delili svoja razmišljanja z mladimi?

Prvi večer bo že to soboto, 15. januarja, in bo bolj družabno-zabavnega značaja. Gostili bomo vsem dobro znanega Gregorja Čušina, ki nam bo temo Svetega pisma približal z uprizoritvijo Evangelija po Čušinu. Gost drugega večera, 29. januarja, bo diakon Janez Meglen, ki nam bo predstavil, kako se res lotiti takšnega velikega zalogaja kot je Sveto pismo. Zadnji večer, 12. februarja, pa nas čaka pričevanje našega vrstnika Gašperja Komatarja o tem, kako je Sveto pismo spremljalo njegovo pot v veri.

Bodo dogodki potekali v živo ali prek spleta?

Večeri bodo potekali hkrati v živo in prek spleta. Tisti iz bližine se jih lahko ob upoštevanju vseh veljavnih omejitev udeležijo v Zavodu Friderik Irenej Baraga v Šmihelu v Novem mestu. Kdor bi želel dogodke spremljati prek spleta, pa se lahko prijavi prek spletnega obrazca. Vsem prijavljenim bomo poslali povezavo do prenosa dogodka.

Kaj mladim pomenijo tovrstni dogodki?

Mladi imajo prek takšnih dogodkov možnost, da izvedo nekaj novega o temah, o katerih se s svojimi prijatelji morda ne pogovarjajo ali pa dobijo odgovore na vprašanja, ki jih zanimajo. Hkrati lahko srečajo tudi vrstnike iz bližnjih župnij. Opažamo, da se številni mladi vsako leto znova vračajo na ČIPS večere, kar nam govori, da si takšnih dogodkov želijo.


Nalaganje
Nazaj na vrh