Zapri
Iskanje

Italija: začelo se je virtualno taizéjsko srečanje ob prelomu leta

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 12. 2021 / 13:58
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.12.2021 / 14:04
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Italija: začelo se je virtualno taizéjsko srečanje ob prelomu leta

Italija: začelo se je virtualno taizéjsko srečanje ob prelomu leta
Taizejski prior brat Alois in mladi (arhivski posnetek). FOTO: Vatican Media
Z molitvenim češčenjem se je sinoči začelo evropsko taizejsko srečanje mladih ob prelomu leta. Večerno molitev ob začetku tridnevnega druženja mladih so obhajali v Taizeju in jo v živo predvajali prek spletne platforme YouTube.

Zaradi epidemioloških razmer in previdnostnih ukrepov je letošnje tradicionalno silvestrsko srečanje mogoče le v digitalni obliki. Sprva je bilo mišljeno, da se bodo mladi v živo srečali v severnoitalijanskem Torinu.

Virtualni dogodki bodo vsebovali svetopisemske uvode, večerne molitve in tematske izmenjave.

Do 31. decembra bodo po navedbah ekumenske skupnosti prek spleta predvajali dogodke iz Taizeja in Torina, ki se jih bo udeleževalo nekaj taizejskih bratov in mladih iz tamkajšnjega okolja. Virtualni dogodki bodo vsebovali svetopisemske uvode, večerne molitve in tematske izmenjave.

Med 7. in 10. julijem 2022 pa Cerkve v Torinu mlade iz vse Evrope vabijo na »zapoznelo« poletno srečanje, s katerim naj bi nadoknadili zamujeno druženje okoli novega leta. Udeleženci naj bi takrat kot običajno bivali pri družinah in območnih župnijskih občestvih ter se družili v skupni molitvi, pogovorih in različnih delavnicah.

Taize. FOTO: Vatican Media

Duhovno središče za mlade in družine

Od ustanovitve pred dobrimi 80 leti se je ekumenska skupnost v Taizeju razvila v duhovno središče za mlade in družine po vsej Evropi. Skupnost simbolično predstavlja spravo med krščanskimi veroizpovedmi, evropsko razumevanje in preprost način življenja.

Taizejska skupnost simbolično predstavlja spravo med krščanskimi veroizpovedmi, evropsko razumevanje in preprost način življenja.

Bratski skupnosti v mestecu Taize v francoski Burgundiji pripada okoli sto mož iz približno 25 držav iz Katoliške in različnih Evangeličanskih cerkva. Od leta 1978 bratje poleg rednih srečanj v Burgundiji vsako leto prirejajo množičnejša srečanja v večjih evropskih mestih. Skupnost v Taizeju trenutno vodi nemški katoličan, 67-letni brat Alois, ki je prvi naslednik švicarskega ustanovitelja skupnosti, brata Rogerja (1915-2005).

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh