Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italija: začelo se je virtualno taizéjsko srečanje ob prelomu leta

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 12. 2021 / 13:58
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.12.2021 / 14:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Italija: začelo se je virtualno taizéjsko srečanje ob prelomu leta
Taizejski prior brat Alois in mladi (arhivski posnetek). FOTO: Vatican Media

Italija: začelo se je virtualno taizéjsko srečanje ob prelomu leta

Z molitvenim češčenjem se je sinoči začelo evropsko taizejsko srečanje mladih ob prelomu leta. Večerno molitev ob začetku tridnevnega druženja mladih so obhajali v Taizeju in jo v živo predvajali prek spletne platforme YouTube.

Zaradi epidemioloških razmer in previdnostnih ukrepov je letošnje tradicionalno silvestrsko srečanje mogoče le v digitalni obliki. Sprva je bilo mišljeno, da se bodo mladi v živo srečali v severnoitalijanskem Torinu.

Virtualni dogodki bodo vsebovali svetopisemske uvode, večerne molitve in tematske izmenjave.

Do 31. decembra bodo po navedbah ekumenske skupnosti prek spleta predvajali dogodke iz Taizeja in Torina, ki se jih bo udeleževalo nekaj taizejskih bratov in mladih iz tamkajšnjega okolja. Virtualni dogodki bodo vsebovali svetopisemske uvode, večerne molitve in tematske izmenjave.

Med 7. in 10. julijem 2022 pa Cerkve v Torinu mlade iz vse Evrope vabijo na »zapoznelo« poletno srečanje, s katerim naj bi nadoknadili zamujeno druženje okoli novega leta. Udeleženci naj bi takrat kot običajno bivali pri družinah in območnih župnijskih občestvih ter se družili v skupni molitvi, pogovorih in različnih delavnicah.

Taize. FOTO: Vatican Media

Duhovno središče za mlade in družine

Od ustanovitve pred dobrimi 80 leti se je ekumenska skupnost v Taizeju razvila v duhovno središče za mlade in družine po vsej Evropi. Skupnost simbolično predstavlja spravo med krščanskimi veroizpovedmi, evropsko razumevanje in preprost način življenja.

Taizejska skupnost simbolično predstavlja spravo med krščanskimi veroizpovedmi, evropsko razumevanje in preprost način življenja.

Bratski skupnosti v mestecu Taize v francoski Burgundiji pripada okoli sto mož iz približno 25 držav iz Katoliške in različnih Evangeličanskih cerkva. Od leta 1978 bratje poleg rednih srečanj v Burgundiji vsako leto prirejajo množičnejša srečanja v večjih evropskih mestih. Skupnost v Taizeju trenutno vodi nemški katoličan, 67-letni brat Alois, ki je prvi naslednik švicarskega ustanovitelja skupnosti, brata Rogerja (1915-2005).

Kupi v trgovini

Razprodano
Brat Roger iz Taizéja
Pričevanja
1,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh