Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Clevelandski rešitelj ugrabljenih deklet: »Ne izrabljajte me za promocijo!«

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 30. 05. 2013 / 12:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Clevelandski rešitelj ugrabljenih deklet: »Ne izrabljajte me za promocijo!«

Charles Ramsey je zaslovel s svojim junaškim dejanjem, ko je iz ujetništva rešil tri dekleta. Toda vse skupaj je šlo predaleč, saj je storil nekaj, kar bi »vsak kristjan in Američan«.

Charles Ramsey je zaslovel s svojim junaškim dejanjem, ko je iz ujetništva rešil tri dekleta. Toda vse skupaj je šlo predaleč, saj je storil le nekaj, kar bi »vsak Američan in kristjan«.

Po njem celo poimenovali hamburger

V ZDA je v začetku maja odmevala novica o tem, kako se je trem dekletom uspelo s pomočjo Charlesa Ramseya rešiti iz hiše ugrabitelja. Njegova zgodba oziroma junaštvo je seveda hitro zaokrožila med mediji, znašel se je na vrhu večjih medijskih hiš, zgodba je zaokrožila na facebooku in twitterju. Zares je storil pogumno dejanje in tako kot je prejšnji teden zaokrožila novica ženski, ki se je pogovarjala z londonskima morilcema vojaka, je bil odziv ljudi velik. »V nekaj urah je postal narodni heroj,« so zapisali pri CNN.

Šlo je tako daleč, da mu je veriga McDonalds ponudila zastonj hrano sprva za eno leto, nato pa za celo življenje. Ramsey je namreč, ko je zaslišal klice deklet, odložil hamburger, ki ga je jedel in se odpravil na pomoč. Ena od lokalnih restavracij je po njem celo poimenovala hamburger.

»To bi storil vsak kristjan in Američan«

Toda Ramseyu se taka promocija zdi preveč. Kot je povedal, se je za pomoč odločil, ko je videl, da mora biti nekaj hudo narobe, ko je majhna in prikupna deklica stekla po pomoč v objem temnopoltega moškega. Vsa stvar se mu ni zdela tako zelo herojska kot drugim, saj je storil nekaj, kar bi storil vsak Američan in kristjan: »Sem kristjan, Američan in sem kot vi. Po žilah nama teče ista kri, oblačiva se na enak način.«

Ne bo igrača za promocijo

Povedal je, da zaradi vsega medijskega in drugega pritiska slabo spi. Predvsem pa nasprotuje promocijam, s katerimi nepooblaščeno izrabljajo njegovo ime v svojo korist. Ljudem je seveda vedno všeč pogum in junaštvo, kar zelo hitro izkoristijo podjetja (ali bolje: korporacije), da izkoristijo »trenutek« in v privlačno embalažo »dobrega preprostega človeka« zapakirajo svoje produkte. Ramsey je tako zavrnil tudi ponudbo po zastonj hrani. Kaj je sporočil? Ne tega, da se želi skriti ali da o dejanju ne bi želel govoriti. Ne tega, da mu hamburgerji niso všeč. Želel je povedati, da ima povezava medijev in korporacij lahko popolnoma drugačen namen, kot ga sicer servirajo ljudem (ki radi slišijo dobre zgodbe, kar je v času recesije seveda zelo dobrodošlo). Želel je povedati, naj je bomo naivni. Z zelo preprosto potezo – medijem je jasno in glasno povedal, da ne bo igrača v rokah korporacij, ki so njegovo dobro voljo in pogum izkoristile v svojo korist.


Foto: CNN

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh