Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Človek, vesolje in smisel življenja

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 15. 07. 2021 / 10:00
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2021 / 10:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Človek, vesolje in smisel življenja
Galaksija Andromeda je naši galaksiji Mlečni cesti najbližja in ji je podobna.

Človek, vesolje in smisel življenja

Založba Učila je izdala knjigo Briana Greena z naslovom Konec časa in podnaslovom Človek, vesolje in iskanje smisla življenja.

Založba Učila je izdala knjigo Briana Greena z naslovom Konec časa in podnaslovom Človek, vesolje in iskanje smisla življenja.

V njej nas znanstvenik in avtor poljudnoznanstvenih uspešnic Tkanina vesolja in Čudovito vesolje, ki ju je v prevodu prav tako izdala založba Učila, popelje na raziskovanje vesolja ter iskanje smisla v soočenju z njegovimi ogromnimi prostranstvi.

Razsežnosti vesolja, tako časovne kot prostorske, so nepredstavljive, pa vendar mu vladajo preprosti, elegantni in univerzalni matematični zakoni. Doba človeka na tej kozmični časovnici je veličastna, a bežna.

Nekoliko drugačno popotovanje, kot smo ga vajeni

A kje je mesto človeka v tej širši vesoljski zgodbi in veličanskih prostranstvih časa?

Brian Greene, profesor fizike in matematike na Univerzi Columbia, ki si je mednarodni ugled in prepoznavnost pridobil s številnimi prelomnimi odkritji na področju teorije strun, nas v svoji najnovejši knjigi popelje na nekoliko drugačno popotovanje, kot smo ga vajeni.

Enačbe je spojil s filozofskimi razmišljanji in spregovori o spektakularnem, a minljivem obstoju človeka na tej vesoljski premici.

V knjigi z avtorjem lahko raziščemo vesolje od začetka časa pa do nečesa, podobnega koncu, in si pri tem ogledamo, kako so nemirni in domiselni umi osvetlili temeljno minljivost vsega.

Avtorju sledimo od velikega poka do »konca časa«

Avtorju sledimo od velikega poka do »konca časa« in spoznavamo, kako so nastale trajne strukture, kako sta se pojavila življenje in um in kako poskušamo ljudje s pomočjo zgodb, mitov, vere, ustvarjalnosti in znanosti ter z iskanjem resnice in globokim hrepenenjem po večnem osmisliti svoj obstoj.

Konec časa je knjiga, ki vsebuje nekoliko manj matematičnih formul, zato pa več filozofskih spoznanj, in s pomočjo katere se na popotovanju od delcev do planetov, od zavesti do ustvarjalnosti, od snovi do smisla na krilih avtorjevih besed zavemo svoje hipne, toda žlahtne prisotnosti v vesolju.

Kako se bo odvilo posamezno življenje, ni mogoče napovedati

Še odlomek iz knjige: »Vse, kar živi, ob svojem času umre. Že več kot tri milijarde let, odkar so vrste – preproste in kompleksne – našle svoje mesto v zemeljski hierarhiji, smrt meče senco na razcvet življenja.

Raznolikost je postajala bogatejša, ko se je življenje skobacalo iz oceanov, zakorakalo na kopno in poletelo pod nebo.

Toda če počakamo dovolj dolgo, se bo knjiga rojstev in smrti, ki ima več vnosov, kot ima galaksija zvezd, hladnokrvno uravnotežila. Kako se bo odvilo posamezno življenje, ni mogoče napovedati. Končna usoda vsakega življenja pa je določena vnaprej.«

Brian Greene je profesor fizike in matematike na Univerzi Columbia

Brian Greene (1963) je profesor fizike in matematike na Univerzi Columbia, ki si je mednarodni ugled in prepoznavnost pridobil s številnimi prelomnimi odkritji na področju teorije strun.

Napisal je več poljudnoznanstvenih knjig, ki so navdušile bralce in postale mednarodne uspešnice, med njimi tudi Čudovito vesolje in Tkanina vesolja. Ustvaril je tudi dve nagrajeni miniseriji Nova in je soustanovitelj Svetovnega znanstvenega festivala (World Science Festival). Živi v zvezni državi New York.

Galaksija M83 je tudi podobna naši galaksiji Mlečni cesti.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh