Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Človekove pravice v središču, tudi če plavamo proti toku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 12. 2018 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.12.2018 / 11:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Človekove pravice v središču, tudi če plavamo proti toku

Papež poziva k zaščiti najranljivejših članov družbe, nerojenih otrok in trpečih.

Papež Frančišek je ob 70. obletnici sprejetja Splošne deklaracije človekovih pravic (10. decembra 1948) vlade po vsem svetu opozoril, da morajo biti človekove pravice vedno postavljene v samo središče politike, tudi če to pomeni nasprotovanje prevladujočim smernicam za razvojno politiko. Posebej pomembna je zaščita najranljivejših članov družbe, nerojenih otrok in trpečih. Sveti oče je to zapisal v sporočilu udeležencem mednarodne konference z naslovom »Človekove pravice v sodobnem svetu: pridobitve, opustitve, zanikanja«, ki 10. in 11. decembra zaseda na Papeški univerzi Gregoriana, zbranim pa ga je prebral kardinal Peter Turkson, prefekt Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju.

Tudi 70 let po sprejetju deklaracije človekove pravice marsikje še niso priznane v celoti, piše Frančišek. Na svetu še vedno obstajajo najrazličnejše oblike krivic, ki jih širita ozkoglednost ljudi in izkoriščevalsko gospodarstvo. Medtem ko del človeštva živi v preobilju, je temeljno dostojanstvo drugega dela človeštva prezirano ali poteptano, njegove temeljne pravice pa so zapostavljene ali kršene.

Papež pri tem kot primer navaja otroke, ki jim je zanikana pravica, da bi prišli na svet, pa ljudi, ki nimajo dostopa do sredstev, nujno potrebnih za dostojno življenje, tiste, ki so izključeni iz primerne izobrazbe, tiste, ki po krivici nimajo dela ali so primorani delati kot sužnji, tiste, ki so zaprti v nečloveških pogojih in mučeni ali pa nimajo možnosti, da bi bili osvobojeni, žrtve prisilnih izginotij ter njihove družine.

Vsi smo poklicani k pomoči

»Vsi smo poklicani,« zatrjuje papež, »da pogumno in odločno prispevamo k izboljšanju stanja znotraj meja svojih pristojnosti.« To posebej velja za kristjane, za katere je potreba po pravičnosti in solidarnosti posebnega pomena. Evangelij nas vabi k sočutnemu delovanju, ko se oziramo na svoje ranljive brate in sestre in si prizadevamo, da bi jim olajšali trpljenje.

Vir: Kathpress / Vatican News / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh