Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Črpanje vode iz Mrtvega morja odslej pod strogim nadzorom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 08. 2019 / 09:03
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2019 / 11:49
Ustavi predvajanje Nalaganje

Črpanje vode iz Mrtvega morja odslej pod strogim nadzorom

Vodostaj Mrtvega morja se vsako leto zniža za en meter.

Neomejen odvzem vode iz Mrtvega morja po poročanju medijev ni več dovoljen. Okrožno sodišče v Hajfi je včeraj ugodilo peticiji okoljevarstvene skupine »Adam Teva V'Din« proti neomejenem črpanju morske vode, ki ga opravlja podjetje »Dead Sea Works (DSW)«, je poročal izraelski časnik Haaretz.

Podjetje bo odslej v Mrtvem morju lahko črpalo le vodo iz umetnih bazenov, če bo imelo ustrezno vladno dovoljenje, ki dopušča črpanje omejene količine vode. Prejšnjo pogodbo med izraelskim vodovodom in podjetjem DSW o črpanju vode iz Mrtvega morja je pristojno sodišče označilo za nezadostno.

Vodostaj Mrtvega morja je že več let vsako leto nižji za en meter. Podjetje DSW ne prevzema odgovornosti za ta pojav. Po lastnih navedbah iz morja vsako leto prečrpajo do 300 milijonov kubičnih metrov vode v bazene za izhlapevanje, da iz vode pridobijo minerale, preostanek vode, okoli tretjino do polovico izčrpane količine, pa vrnejo v Mrtvo morje.

Okoljevarstveniki si že več let prizadevajo za boljši nadzor nad črpanjem vode iz Mrtvega morja. Med drugim zahtevajo uporabo učinkovitejših in bolj ekonomičnih črpalnih tehnologij ter želijo preprečiti popolno izpraznjenje določenih bazenov. Tehnološke izboljšave pri pridobivanju mineralov, kot je recimo uvedba membranske tehnike, bi lahko porabo vode občutno zmanjšale.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh