Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čudež krvi sv. Januarija v Neaplju »točen kot ura«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 09. 2017 / 09:45
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Čudež krvi sv. Januarija v Neaplju »točen kot ura«

Kardinal Sepe: posušena kri leta 305 obglavljenega svetnika se je znova utekočinila.

Čudež krvi sv. Januarija v Neaplju je znova nastopil ob pričakovanem času. Na obletnico smrti zavetnika mesta pod Vezuvom se je zgodaj zjutraj v neapeljski stolnici utekočinila relikvija njegove krvi. Ob začetku bogoslužja je kardinal Crescenzio Sepe napovedal, da je nastopil t.i. »čudež krvi« (»O miracolo«). Za Neapeljčane dogodek velja kot dobro znamenje za domače mesto, verniki na trgu pred stolnico pa so vest bučno pozdravili.



»Čudež krvi San Gennara« (ital. za Januarija) je utekočinjenje sicer strjene krvi svetnika, ki jo v neapeljski stolnici v dveh ampulah hranijo v srebrni monštranci. Ob spominskih dneh svetnika – prvi konec tedna v maju, 19. septembra in 16. decembra – monštranco prenesejo v stolno kapelo relikvij, ampuli močno pretresejo in vsebina se v večini primerov začasno utekočini. V zvezi s tem pojavom obstajajo številni poskusi naravoslovnih razlag, vendar doslej še nobena ni dosegla splošnega priznanja.

19. september je obletnica smrti sv. Januarija, ki naj bi ga po izročilu leta 305 obglavili na dvoru rimskega cesarja Dioklecijana v Pozzuoliju pri Neaplju.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh