Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čudežna ozdravitev zaradi priprošnje k Janezu Frančišku Gnidovcu?

Za vas piše:
M. M.
Objava: 19. 05. 2023 / 07:36
Oznake: Svet, Svetniki, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.05.2023 / 07:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Čudežna ozdravitev zaradi priprošnje k Janezu Frančišku Gnidovcu?
Sklepno zasedanje v Skopju. FOTO: Spletna stran SŠK

Čudežna ozdravitev zaradi priprošnje k Janezu Frančišku Gnidovcu?

Na škofiji v Skopju je ta teden potekalo sklepno zasedanje škofijskega postopka za beatifikacijo častitljivega škofa Janeza Frančiška Gnidovca v zadevi ugotavljanja čudeža ženske iz Severne Makedonije, ki je v nesreči po oceni zdravnikov dobila smrtne poškodbe, a je nato ozdravela. Zbrana dokumentacija bo zdaj posredovana Dikasteriju za zadeve svetnikov v Rimu.

Še pred začetkom procesa o ugotavljanju čudeža je postulator Giuseppe Guerra CM po navedbah SŠK, ki se pri tem sklicuje na portal katolici.mk zapisal: »Gre za ugotavljanje čudeža v primeru gospe iz Severne Makedonije, nedaleč od Skopja, kjer je bil častitljivi Gnidovec škof in misijonar. Gospa je v prometni nesreči 3. februarja 2021, na obletnico Gnidovčeve smrti, dobila hude poškodbe notranjih organov in so jo hudo poškodovano prepeljali v bolnišnico. Zaradi molitev zanjo k častitljivemu J. F. Gnidovcu je po poškodbah, ki so jih zdravniki označili za smrtne in brez upanja na ozdravitev, ozdravela in je brez znamenj ali brazgotin na notranjih organih, ki bi kazala, kaj se je zgodilo. To daje misliti na nerazložljivo ozdravitev.«

Dokumentacija zdaj v Rim

Med zasedanjem se je skopsko-strumiški škof msgr. Kiro Stojanov navzočim zahvalil za vloženi trud, nato pa so postulator Giuseppe Guerra CM, predsednik škofijske komisije p. Vinko Maslač, pravobranilec p. Gotse Kostov in zapisovalec p. Vančo Nazov podpisali potrebno dokumentacijo in jo zapečatili. Kopijo dokumentacije bo postulator Giuseppe Guerra izročil Dikasteriju za zadeve svetnikov v Rimu.

Zaključnega dela so se udeležili tudi vicepostulator Sergej Pavlish CM, Luigi Cannato CM in sestre Hčere krščanske ljubezni (usmiljenke). Zasedanje se je zaključilo z molitvijo za beatifikacijo častitega škofa Janeza Frančiška Gnidovca, še navaja omenjeni portal.

Janez Frančišek Gnidovec se je rodil 23. septembra 1873 v Velikem Lipovcu v župniji Ajdovec. FOTO: Splet

15 let skopski škof

Janez Frančišek Gnidovec je bil skopski škof od 30. novembra 1924 do 3. februarja 1939. Razglasitev začetka postopka za beatifikacijo je bila v Ljubljani 15. decembra 1977. Škofijski proces, v katerem so bile zbrane izjave prič in obsežna dokumentacija, pa je trajal od 8. februarja 1978 do 1984. Na koncu procesa je J. F. Gnidovec dobil naziv božjega služabnika. 27. marca 2010 je bil škof Janez Frančišek Gnidovec razglašen za častitljivega, potem ko je papež Benedikt XVI. potrdil, da je v skladu z načeli krščanske vere živel herojske kreposti.
Nalaganje
Nazaj na vrh