Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dan spomina na nedolžne žrtve terorističnih napadov

Za vas piše:
M. M.
Objava: 21. 08. 2022 / 11:15
Oznake: Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.08.2022 / 11:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dan spomina na nedolžne žrtve terorističnih napadov
Po enem izmed terorističnih napadov v Nigeriji. FOTO: Reuters

Dan spomina na nedolžne žrtve terorističnih napadov

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve terorizma Združeni narodi (ZN) opozarjajo, da teroristična dejanja, ki širijo široko paleto sovražnih ideologij, še naprej vsako leto poškodujejo in ubijejo na tisoče nedolžnih ljudi. Pogosto so žrtve napada tudi kristjani po vsem svetu.

Kljub mednarodni obsodbi terorizma se žrtve pogosto borijo za to, da bi bil njihov glas slišan, podprte njihove potrebe in zaščitene njihove pravice. Žrtve se pogosto počutijo pozabljene in zapostavljene, ko takojšnje posledice terorističnega napada zbledijo, kar ima zanje globoke posledice, ob današnjem dnevu opozarjajo v OZN.

Guterres: »Žrtve morajo biti slišane«

Le malo držav članic ima sredstva ali zmogljivosti za izpolnitev srednjeročnih in dolgoročnih potreb žrtev, da bi jim omogočile popolno okrevanje, rehabilitacijo in ponovno vključitev v družbo.

Večina žrtev si lahko opomore in se spopade s svojo travmo samo z dolgoročno večdimenzionalno podporo, vključno s fizično, psihološko, socialno in finančno. Generalni sekretar Antonio Guterres: »Na ta mednarodni dan in vsak dan poskrbimo, da bodo žrtve in preživeli vedno slišani in nikoli pozabljeni. In storimo vse, da preprečimo več žrtev v prihodnosti.«

Generalna skupščina OZN je 21. avgust za mednarodni dan spomina na žrtve terorističnih dejanj razglasila leta 2017.

Podpora in spoštovanje pravic žrtvam terorizma

Države članice imajo glavno odgovornost za podporo žrtvam terorizma in spoštovanje njihovih pravic. »Združeni narodi imajo pomembno vlogo pri podpori državam članicam pri izvajanju globalne strategije ZN za boj proti terorizmu, tako da so solidarni in zagotavljajo podporo žrtvam terorizma ter nudijo pomoč pri krepitvi zmogljivosti; vzpostavljanje mrež in nudenje podpore organizacijam civilne družbe, zlasti združenjem žrtev, ter spodbujanje držav članic k spodbujanju, zaščiti in spoštovanju pravic žrtev terorizma.«

Kupi v trgovini

Za Cerkev in narod
Zgodovina
10,02€
Nalaganje
Nazaj na vrh