Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dan slovenske vojske

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 15. 05. 2009 / 09:20
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dan slovenske vojske

Odlikovanja tudi za člane Vojaškega vikariata

Danes praznujemo dan Slovenske vojske (SV), ki poteka v spomin na prisego prvih slovenskih nabornikov v učnih centrih na Igu pri Ljubljani in v Pekrah. Pripadniki Slovenske vojske bodo dan praznovali na različne načine in v različnih oblikah. V Vojaškem vikariatu so ob dnevu Slovenske vojske že v torek, 12. maja 2009, darovali sveto mašo za mir, domovino, pripadnice in pripadnike Slovenske vojske ter njihove družinske člane.

Dnevi odprtih vrat v vojašnicah

Prvi dan odprtih vrat je bil v soboto, 9. maja 2009, naslednja dva pa bosta še v soboto, 16. maja in 23. maja 2009. Sodelavci Vojaškega vikariata ob tej priložnosti v vseh vojašnicah predstavljajo duhovno oskrbo v vojašničnih kapelah ali v s tem namenom postavljenih šotorih (kjer še ni kapel).

Jutri, v soboto, 16. maja, bo v kranjski, ljubljanski in ankaranski vojašnici predstavitev duhovne oskrbe, ki jo bodo vodili pastoralni asistenti kot uslužbenci Vojaškega vikariata. V kapeli kranjske vojašnice bo tudi animacija za otroke. V kapeli vojašnice Franc Rozman Stane v Ljubljani bo ob 11.00 blagoslov motoristov, ki ga bo vodil vojaški vikar msgr. dr. Jože Plut.

Podelitev odlikovanj

Danes bo več proslav, med katerimi bo medalje za odlično delo v Slovenski vojski prejelo tudi sedem članov Vojaškega vikariata. Prejeli bodo pet medalj načelnika GŠSV in dve medalji v enotah.

Organiziranost Vojaškega vikariata

Vojaški vikariat je organiziran kot enota pri Generalštabu Slovenske vojske, njegovo osebje pa je dodeljeno posameznim enotam, kar vključuje tudi delo v operacijah kriznega odzivanja, kjer imajo stalno navzočega vojaškega kaplana.

Glavna naloga uslužbencev Vojaškega vikariata, ki prihajajo tako iz vrst katoliške kot tudi evangeličanske Cerkve, je zagotavljanje duhovne oskrbe za pripadnike Slovenske vojske in njihove družinske člane ter strokovno svetovanje poveljnikom s področja etike, morale in religijskih vprašanj. Odgovorni so za duhovno oskrbo, ki jo nudijo glede na posameznikovo religiozno ali svetovnonazorsko pripadnost.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh