Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dan za Magnificat začel praznovanja ob 10. obletnici slovenske izdaje [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 27. 05. 2023 / 06:40
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.05.2023 / 14:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dan za Magnificat začel praznovanja ob 10. obletnici slovenske izdaje [FOTO, VIDEO]
Romarji molivci med popoldansko sveto mašo na Brezjah. FOTO: Boštjan Debevec

Dan za Magnificat začel praznovanja ob 10. obletnici slovenske izdaje [FOTO, VIDEO]

Uredništvo revije Magnificat je danes, v soboto, 27. maja 2023, že desetič pripravilo »Dan za Magnificat« v osrednjem slovenskem romarskem središču na Brezjah.

Zgornji video: Tatjana Splichal

Revija Magnificat je začela pri Založbi Družina izhajati septembra 2013 in praznuje desetletje obstoja, danes z njo v slovenščini moli okrog 2500 bralk in bralcev.

Osrednji del programa je bila maša, ki jo je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. FOTO: Boštjan Debevec

Začetek sklopa praznovanj

»Z letošnjim Dnevom za Magnificat bomo tudi uradno začeli sklop praznovanj ob 10. obletnici slovenske izdaje,« je pred dogodkom poudaril urednik br. dr. Miran Špelič.

Urednik br. dr. Miran Špelič in rektor brezjanske bazilike p. dr. Robert Bahčič. FOTO: Tatjana Splichal

Iz programa

Odhod romarskega avtobusa iz ljubljanskega Tivolija na Brezje je bil ob 8.30. Uro pozneje se je v slovenskem narodnem Marijinem svetišču začelo zbiranje udeležencev.

Spodnji video: Tatjana Splichal

Predavanje p. Arackega

Po jutranji molitvi in pozdravih je dopoldanski del zaokrožilo predavanje, ki ga je pripravil cistercijan p. dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld, asistent katedre za liturgiko na ljubljanski Teološki fakulteti.

Družina Magnificatovih slovenskih molivcev šteje okrog 2500 ljudi. FOTO: Tatjana Splichal

Ogled Muzeja jaslic in delavnice

Po opoldanskem odmoru za kosilo iz nahrbtnika ali v restavraciji so si udeleženci ogledali Muzej jaslic na Brezjah in se udeležili delavnic (cerkveni očetje, glasba, adoracija).

Spodnji video: Katarina Ropret

Maša s procesijo

Osrednji del programa je bila popoldanska maša s procesijo do kipa Svete družine, ki jo je v somaševanju daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Duhovno občestvo, globoko povezano v molitvi

Nadškof Stanislav Zore je v pridigi izrazil hvaležnost do občestva, ki nastaja ob Magnificatu – duhovnega občestva, ki je globoko povezano v molitvi.

Kot Grozde zvesti do smrti

Vera, ki je sposobna biti zvesta do konca, dozori v dvorani zadnje večerje, je poudaril nadškof. Hrepenenje po Bogu, ki se kaže v molitvi, pa oblikuje človeka, da ostane, kot Grozde, zvest do smrti.

Nadškof Stanislav Zore med somaševanjem. FOTO: Boštjan Debevec

Odpiranje srca Bogu

Molitev, je nadaljeval Stanislav Zore, ni nizanje besed, temveč odpiranje srca Bogu in njegovi ljubezni. Revija Magnificat z globoko željo naučiti moliti pomaga bralcem oblikovati se v takšnem odnosu.

Svet potrebuje kristjane, ki z življenjem pričajo evangelij

Kot je še dodal nadškof, danes živimo v svetu, ki je – z Nietzschejevimi besedami – umoril boga in zato postaja vse bolj hladen, torej »potrebuje kristjane, ki evangelij živijo sveto in bodo z življenjem pričali evangelij«.

Zaključek z večernicami

Jubilejni 10. Dan za Magnificat, zdaj že tradicionalni molitveno-romarski dan, so zaključile večernice v cerkvi na Brezjah.

FOTO: Tatjana Splichal

Izobraževalna razsežnost

Dogodek je imel tudi izobraževalno razsežnost. Poleg pristne liturgije so ga odlikovale tudi delavnice izobraževalnega značaja, romarji so se seznanili z modrostjo cerkvenih očetov, spoznavali glasbene prvine liturgije, zgodovinsko ozadje romarskega kraja.

Molitev pri Mariji Pomagaj. FOTO: Katarina Ropret

Spoved in adoracija

Romarji so lahko pristopili tudi k spovedi ali se ustavili pri adoraciji, na voljo pa je bil tudi čas za sproščeno druženje. »Pridite, molimo!«

Magnificatov kotiček. FOTO: Katarina Ropret

Kaj je Magnificat?

Magnificat je molitveno-bogoslužna revija, ki mesečno prinaša jutranjo in večerno molitev za vsak dan, mašna besedila z Božjo besedo za vsak dan, življenjepis svetnika ali meditacijo za vsak dan.

Najzgodnejši romarji molivci. FOTO: Tatjana Splichal

Blagoslov meseca

V njej pa bralci – molivci najdejo tudi blagoslov meseca, marijansko antifono meseca, uvodno misel, razlago umetniškega dela in razmišljanje.

Kupi v trgovini

Magnificat: digitalna naročnina
60,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh