Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes goduje sv. papež Pij X.

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 21. 08. 2020 / 09:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.08.2020 / 10:02
Ustavi predvajanje Nalaganje

Danes goduje sv. papež Pij X.

Duhovne misli Benedikta XVI. za god sv. Pija X., ki je Cerkev vodil v letih med 1903 in 1914.
Danes obhajamo god sv. papeža Pija X., ki je Cerkev vodil od leta 1903 do 1914. Kot spominja Radio Vatikan, je Benedikt XVI. poleti 2010 Piju X. posvetil eno svojih sredinih katehez med splošno avdienco.

Pij X. se je rodil v kmečki družini kot Giuseppe Sarto leta 1835 blizu Trbiža v Italiji. Po študiju v semenišču v Padovi je pri triindvajsetih letih prejel mašniško posvečenje. Najprej je bil kaplan v Tombolu, nato župnik v Salzanu in zatem stolni kanonik v Trbižu z zadolžitvama škofijskega kanclerja in duhovnega voditelja v bogoslovnem semenišču. V teh letih bogatega in velikodušnega pastoralnega delovanja je prihodnji papež pokazal globoko ljubezen do Kristusa in Cerkve, ponižnost in preprostost, ter veliko dobroto do najbolj ubogih. Vse to so ostale njegove značilnosti vse življenje. Leta 1884 je bil imenovan za škofa v Mantovi, leta 1893 je postal beneški patriarh, 4. avgusta 1903 pa je bil izvoljen za papeža. To poslanstvo je sprejel z obotavljanjem, saj se ni imel za sposobnega, da bi bil kos tako zahtevni nalogi.

Pontifikat Pija X. je zapustil neizbrisne sledi v zgodovini Cerkve, saj ga je zaznamoval velikim prizadevanjem za prenovo, kar je povzeto v njegovem geslu »Vse prenoviti v Kristusu«. Od začetka pontifikata se je posvetil prenovi rimske kurije. Začel je z urejanjem Zakonika cerkvenega prava, ki ga je objavil njegov naslednik Benedikt XV. Spodbujal je prenovo študija ter procesa vzgoje prihodnjih duhovnikov z ustanavljanjem pokrajinskih semenišč z usposobljenimi profesorji in sodobno opremljenimi knjižnicami. Naslednje zanj pomembno področje je bilo širjenje poznavanja nauka med Božjim ljudstvom. Že kot župnik si je sam pripravljal katekizem in kot mantovski škof si je prizadeval, da bi dobili enoten katekizem, če že ne splošnega, pa vsaj italijanskega. Kot pravi pastir je namreč razumel, da je zaradi razmer tistega obdobja, za katerega je značilen velik pojav migracije, potreben katekizem, h kateremu bi se lahko verniki zatekali ne glede na kraj ali življenjske okoliščine. Kot papež pa je pripravil besedilo o krščanskem nauku za rimsko škofijo, ki pa se je nato razširilo po celi Italiji in svetu. Ta, t.i. Katekizem Pija X., je bil mnogim zanesljiv vodnik pri učenju verskih resnic, saj je bil napisan v preprostem, jasnem in natančnem jeziku z učinkovitimi pojasnili.

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh