Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes in jutri visoke temperature

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 07. 07. 2021 / 07:25
Oznake: Covid, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2021 / 11:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes in jutri visoke temperature
Pijte veliko vode. FOTO: arhiv Družine/Tatjana Splichal

Danes in jutri visoke temperature

Pred nami sta vroča dneva. V času vročinskih valov je pomembno, da poskrbite za hlajenje in se izognete negativnim učinkom visokih temperatur na zdravje.

Za vas smo zbrali nekaj osnovnih nasvetov, kako ravnati v obdobju visokih temperatur in velike toplotne obremenitve.

Zadržujte se v senci

V najbolj vročem času dneva se izogibajte izhodom in napornim aktivnostim na prostem. Kadar je možno, naj ranljive skupine izkoristijo posebne časovne termine za nakupovanje. Zadržujte se v senci, ne puščajte otrok ali živali v parkiranih vozilih. Če je mogoče, preživite od dve do tri ure dnevno v hladnem prostoru, pri čemer spoštujte najmanj en meter medsebojne oddaljenosti (priporočilo WHO).

Vaš dom naj bo ohlajen, nosite lahka oblačila

V domu zadržujte nočni hladen zrak. Toplotno obremenitev v stanovanju čez dan zmanjšajte s spuščanjem rolet in senčili, izklopite čim več električnih naprav. »Če nimate klimatske naprave, zračite bivališče v nočnem času, čez dan imejte okna zaprta. Uporabljajte ventilator, ki pa v ekstremni vročini ne zadošča,« pravita dr. Veninšek in dr. Možina iz UKC Ljubljana. Prav tako poskrbite, da bo vaše telo ohlajeno in hidrirano. Nosite lahka in ohlapna oblačila, uporabljajte posteljnino iz naravnih materialov, tuširajte ali kopajte se v hladni vodi, redno pijte vodo, izogibajte se sladkim, alkoholnim in kofeinskim pijačam.

Pijte veliko vode

Piti morate, še preden začutite žejo. »Izogibajte se ledeno hladnim tekočinam, saj lahko dražijo prebavila. Ne uživajte pijač, ki vsebujejo alkohol, kofein ali teofilin (pravi čaj), saj slednje učinkovine povečajo izločanje vode. Zaužijte toliko tekočine, da boste dnevno izločili običajno količino seča, ki ne sme biti temen,« poudarjata dr. Veninšek in dr. Možina. 

Redno uživanje vode in drugih naravnih napitkov je v času vročine nujno. FOTO: Tatjana Splichal 

Med izbruhom bolezni COVID-19 se zadržujte na hladnih mestih

Izogibajte se izpostavljanju soncu ali temperaturam, višjim od 25 stopinj Celzija. Ni dokazov, da bi izpostavljanje telesa visokim temperaturam preprečevalo ali zdravilo bolezen COVID-19, poveča pa se tveganje za sončne opekline in vročinske bolezni. Za boleznijo COVID-19 lahko zbolite ne glede na to, ali je vreme sončno ali je zelo vroče, zato zaščitite sebe in druge tako, da si redno umivate roke, kašljate v upognjen komolec ali robček in se izogibate dotikanja obraza, izpostavljajo strokovnjaki NIJZ. 

Kupi v trgovini

Danielov post
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh