Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes veliki in mali maraton za kolesarje na Franji

Za vas piše:
M. M.
Objava: 12. 06. 2022 / 12:12
Oznake: Slovenija, Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2022 / 13:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes veliki in mali maraton za kolesarje na Franji
Na veliki Franji sodeluje približno 1200 kolesarjev. FOTO: zajem zaslona

Danes veliki in mali maraton za kolesarje na Franji

V Sloveniji se danes odvija največji rekretivno-tekmovalni dogodek Maraton Franja z najdaljšo tradicijo, ki povezuje kolesarje in kolesarke vseh starosti. Vrhunec dvodnevnega dogajanja sta današnja maratona, prvi, mali, je dolg 97 kilometrov, drugi pa 156 kilometrov. Na obeh sodeluje približno 2600 kolesarjev.

Glavni del današnjega dogajanja se je začel ob 9. uri s startom klasičnega maratona Franja BTC City (156 km), ki je del svetovne serije maratonov pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze (Uci). Zmago na velikem maratonu je ubranil lanski zmagovalec Nizozemec Johnny Hoogerland. Najboljši Slovenec je bil Tadej Sedar na devetem mestu. Pri ženskah je slavila Laura Šimenc

Trasa velikega maratona

Proga poteka od štarta v BTC Cityu levo na Šmartinsko cesto, zavije levo na Kajuhovo, nadaljuje po Kajuhovi, Litijski in Poljanski cesti, zavije levo na Roško in nadaljuje do Karlovškega mostu, kjer zavije desno na Karlovško, nadaljuje po Zoisovi, Aškerčevi in naprej po Tržaški.

Prvi Maraton Franja je bil izveden 22. julija 1982 pod taktirko Zvoneta Zanoškarja na pobudo Toneta Fornezzija-Tofa. Več o obeh trasah maratona najdete TUKAJ.

Trasa malega maratona

Trasa in časovnica malega maratona je zasnovana tako, da poteka po isti poti kot Maraton Franja. Oba se začneta v BTC City (Ljubljana). Pot je enaka prvih sedem kilometrov, do Dolgega mostu. Tam se Mala Franja odcepi in nadaljuje skozi Kozarje. Naprej gre pot skozi Dobrovo in Horjul do Vrzdenca. Proga nato vodi skozi Lučine do Gorenje vasi, kjer se zopet priključi Veliki Franji in poteka skupaj z njo po enaki časovnici ter progi do cilja v BTC City.

V soboto Barjanka in družinski maraton

Prvi dan slovenskega amaterskega kolesarskega praznika je že minil v znamenju nekoliko skrajšane Barjanke (72 km) ter družinskega maratona in otroškega kolesarskega izziva. Na sobotne preizkušnje se je po navedbah STA prijavilo okoli 2100 kolesarjev.



Nalaganje
Nazaj na vrh