Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Daniela, Ines in Lucia v skrbi za prihodnost planeta [VIDEO]

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 26. 12. 2021 / 06:30
Oznake: Iz življenja, Mladi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.12.2021 / 10:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Daniela, Ines in Lucia v skrbi za prihodnost planeta [VIDEO]
Španske šolarke Daniela, Ines in Lucia so naravovarstveno tematiko vzele zares. FOTO: Vatican Media

Daniela, Ines in Lucia v skrbi za prihodnost planeta [VIDEO]

Španske šolarke Daniela, Ines in Lucia so se med enim izmed okoljskih projektov v šoli navdušile nad naravovarstveno tematiko in jo vzele zares: pripravile so seznam pobud za ukrepanje, ki ga oglašujejo kot nevladna organizacija po imenu DIL.


Papež Frančišek večkrat ponavlja, spominjajo pri Radiu Vatikan: vedno več otrok in mladih se zaveda, da je nujno treba spremeniti gospodarski sistem in način življenja, saj oba neposredno vplivata na okolje in na ljudi. Mnoge šole so postale kraj ozaveščanja in spodbujajo nove generacije, naj si zastavijo temeljno vprašanje: 

Kaj lahko storimo v skrbi za planet, da bi zaščitili naš skupni dom pred onesnaževanjem, pred katastrofalnimi posledicami podnebnih sprememb, pred izkoriščanjem naravnih virov, pred revščino?

Kaj lahko stori vsakdo izmed nas?

Daniela, Ines in Lucia so ob teh in podobnih vprašanjih začele premišljevati o majhnih vsakdanjih dejanjih, ki jih lahko stori vsakdo. Svoje ideje in bolečino zaradi stanja, v katerem se je znašel naš planet, so na šolskem dvorišču podelile z drugimi učenci in učitelji, nato pa so se odločile, da bodo ustanovile nevladno organizacijo. Šola in njihove družine so jih pri tem podprle, matere deklic pa so pojasnile, da je bilo tudi to sodelovanje bistvenega pomena.

Eden izmed plakatov. FOTO: Vatican Media

Plakati, napisi, flomastri, risbe

Deklice svoje ideje širijo prek plakatov in napisov, ki jih izdelajo same. Prepričane so, da ta način komunikacije še vedno deluje, saj se ljudje ob plakatih ustavijo, si jih ogledajo in mnogi povejo, da jim je ideja všeč, ter k ukrepanju povabijo in spodbudijo tudi svoje prijatelje in sorodnike. Pobudnice so prepričane, da lahko tudi en sam plakat ljudi spodbudi k zavedanju, da je vsakdo odgovoren za naš planet in da lahko drobna dejanja posameznikov naredijo veliko spremembo.

Projektno delo. FOTO: Vatican Media

Konkretne pobude

Prvo povabilo je, da bi ohranjali skupne prostore čiste, konkretno dejanje, ki ga predlagajo, pa je pobiranje papirja ali odpadkov, ki so jih drugi odvrgli. Pozivajo tudi, naj se ljudje izogibamo nepotrebni uporabi in odmetavanju hrane. Spodbujajo, da bi dali hrani »drugo priložnost«: npr. da bi uporabili ostanke za gnojenje domačih vrtov, kakor so storili tudi na šolskem vrtu, za katerega skrbijo učenci.

Zavedati se moramo, da so posamezni odpadki strupeni in jih zato ločevati od drugih izdelkov.

Tretji vidik, pri katerem vztrajajo, pa je odstranjevanje baterij in strupenih izdelkov. Opozarjajo, kako se moramo zavedati, da so posamezni odpadki strupeni in jih zato ločevati od drugih izdelkov: »Če bi napolnili stadion s čisto vodo – opozarjajo deklice –, nato pa vanjo vrgli baterijo, bo vsa voda onesnažena. Tako tudi če vržemo zabojnik poln baterij v morje, to vpliva na ribe in druge živali, ki bodo zaradi našega ravnanja poginile.« Sveti oče je v okrožnici Hvaljen, moj Gospod zapisal, da moramo upoštevati »onesnaževanje, ki ga v različnih okoljih povzročajo odpadki, tudi nevarni. Vsako leto ustvarimo na stotine milijonov ton odpadkov, mnogi izmed njih pa niso biološko razgradljivi.«

Kampanja proti onesnaževanju zraka. FOTO: Vatican Media

Skrb za planet je skrb za vsa živa bitja

Daniela, Ines in Lucia pravijo, da želijo slediti temu, kar naroča papež Frančišek, ter spominjajo, da nimamo dveh, treh ali štirih svetov. »Imamo samo en planet in tega si vsi delimo. S tem, ko skrbimo za planet, skrbimo tudi za vsa živa bitja, ki na njem prebivajo,« poudarjajo mlade pobudnice okoljskih projektov.

Nalaganje
Nazaj na vrh