Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Darilo lahko izdelajo tudi otroci

Objava: 21. 12. 2016 / 09:55
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Darilo lahko izdelajo tudi otroci

Najlepše darilo je tisto, ki ga ne kupimo, temveč ga pripravimo sami. Ponujamo vam nekaj idej.

Najlepše darilo je tisto, ki ga ne kupimo, temveč ga pripravimo sami. Ponujamo vam nekaj idej. Članka sta bila objavljena v Mavrici.

Polsteno milo



Polstenje je tehnika, stara 8000 let. Legenda pravi, da si je sveti Krištof z ovčjo dlako ovil stopala, da v sandalih ne bi dobil žuljev, ob hoji pa se je volna spolstila in nastale so volnene nogavice.

Polsteno milo je milo, ki ga ovijemo v mehko, naravno, dišečo in samočistilno nepredeno volno. Volna milo ščiti, da se počasneje porablja in je manj zdrsljivo, hkrati pa neguje našo kožo, saj deluje kot piling. Je čudovito darilo, ki ga lahko ob pomoči staršev izdelajo že predšolski otroci.

Potrebujemo:

milo
nepredeno volno raznih barv
najlonke
vročo vodo in milnico
brisačo, na kateri delamo

1. Nepredeno volno natrgamo na nekaj centimetrov široke trakove.
2. Milo ovijamo v trakovih, pravokotno edrugega na drugega, dokler ni milo povsem zavito. Nato ga z barvano volno okrasimo.
3. V nepredeno volno ovito milo damo v najlonko. Tesno zavežemo.
4. Milo zmočimo z vročo vodo in milnico.
5. Milo kotalimo med dlanmi nekaj minut, dokler se vlakna volne ne sprimejo.
6. Odstranimo najlonko, milo na hitro speremo pod vodo in ga čez noč pustimo na brisači ali radiatorju, da se posuši.
7. Če želimo, lahko na milo z iglo za suho polstenje dodamo še kakšen okrasek.

Na podoben način lahko izdelamo tudi druge stvari. Na primer zapestnico. Vzamemo nekaj tankih vlaken nepredene volne. Vlakna prekrižamo, nato zavijemo. Ker sem med polstenjem volna skrči, naredimo malo večjo zapestnico, kot imamo obseg roke. Namilimo in med dlanmi drgnemo. Kmalu nastane zapestnica!

Želim vam veliko veselja ob polstenju in veliko nasmejanih obrazov ob obdarovanju.

Nadja Lazar


Piškoti iz kozarca - priročno sladko darilo



Pripravlja in peče: Zoja 9 let, fotografira: Mateja Reš

Mami je lani za darilo prejela piškote iz kozarca. Skupaj sva jih spekli in spomnim se, da so bili enkratnega okusa. Letos se bom tega lotila kar sama. No, če bo treba, jo bom prosila za pomoč. Lepo okrašen kozarec bo pika na i preprostega, a zanimivega darila!

Sestavine za kozarec (meri naj 1 liter):

merimo po skodelicah ali kozarcih, en meri Ľ litra (250 ml ali 2,5 dl)
1,5 skodelici moke (210 g)
0,5 žličke sode bikarbone (ali 1 žličko pecilnega praška)
1/4 žličke soli
1 žlička cimeta
1 skodelica (120 g) rjavega (lahko tudi neprečiščenega sladkorja Mascavo)
1 skodelica (90 g) kokosove moke
2/3 skodelice (90 g) pisanih čokoladnih bombončkov (smarties) ali suhega sadja (brusnice, rozine, kandirana limonina ali pomarančna lupina, suh ananas)
1/2 skodelice (90 g) jedilne čokolade, narezane na koščke
2/3 skodelice (90 g) praženih sesekljanih lešnikov (naredimo sami ali kupimo)

1. Sestavine po plasteh natresemo v kozarec. Najlaže bo, če si pomagamo z veliko žlico ali iz papirja za peko naredimo tulec, skozi katerega vsipamo sestavine. Če je kozarec zadosti širok, pa vsipamo kar iz skodelice. Vsako plast z žlico poravnamo. Zelo pomembno je, da nalagamo po plasteh kot navedeno. Če bi na pisane čokoladne bombone vsuli sladkor, moko ali kokos, bi drobni delci prodrli med bombone in se ti sploh ne bi videli. Torej najprej nasujemo moko, dodamo sol, cimet in sodo bikarbono, nato sladkor, kokos, pisane čokoladne bombone, koščke jedilne čokolade in na koncu sesekljane pražene lešnike. Kozarec zapremo.

2. Iz pisanega papirja ali blaga izrežemo pokrivala za pokrovček in zavežemo z dekorativnim trakom. Če je pokrivalo preveliko, odvečni material odrežemo.

3. Na trši list papirja napišemo navodila za nadaljnjo pripravo. List zavijemo v svitek in z vrvico zavežemo. Na svitek še kaj lepega narišemo ali napišemo. S trakom privežemo na kozarec in darilo je pripravljeno.



Navodila za peko:

Vsebino kozarca stresi v skledo. Dodaj 2 vžvrkljani jajci in 140 g raztopljenega masla. S pomočjo žlice zajemaj testo in polagaj na pekač, obložen s papirjem za peko. Peci 10 minut pri 200 °C. Vsebino kozarca porabi v 1 mesecu!

Navodilo za praženje lešnikov

Lešnike stresemo na pekač in za 10 minut položimo v pečico, ogreto na 200 °C. Ko se malo ohladijo jih zajamemo v pest in jih manemo med dlanmi, da lupina odleti. Olupljene lešnike stresemo v sekljalnik in ga vklopimo za 5 sekund. Preverimo, ali so se že delno zdrobili. Če se še niso, sekljalnik vklopimo še za par sekund. Nič hudega, če bo del lešnikov popolnoma zmlet.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh