Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kam bo šel denar od Pahorjeve katrce

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 02. 2023 / 06:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2023 / 09:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kam bo šel denar od Pahorjeve katrce
Nekdanji predsednik Borut Pahor z junaki 3. nadstropja. FOTO: Bor Slana/STA

Kam bo šel denar od Pahorjeve katrce

Prejšnji slovenski predsednik Borut Pahor je svojo kultno katro na dražbi za dober namen prodal za vrtoglavih 60.000 evrov, denar od kupnine pa bo šel organizacijama za pomoč otrokom in mladostnikom z rakom.

Znamenita siva katra (renault 4 GTL) letnika 1991 in z registrsko številko GO F1-763, ki ima tudi izkaznico o starodobnem vozilu, je po dobrih dveh desetletjih, ko je bila stalna spremljevalka predsednika Boruta Pahorja, našla nove lastnike, koroške brate FratarJožeta, Aleksandra in Zlatka iz Dravograda. Denar od kupnine pa bo šel v dobrodelne namene, v roke dveh organizacij, ki pomagata otrokom z rakom – Inštituta Zlata pentljica in Društva Junaki 3. nadstropja.


Pahorjevo prijateljstvo z otroki z rakom

V inštitutu so o namenu nekdanjega predsednika, da proda svojo legendarno katro, izvedeli, ko so jih kontaktirali iz njegove pisarne in jih vprašali, ali se strinjajo, da se del sredstev od prodaje nameni Inštitutu Zlata pentljica. »Bili smo izredno počaščeni, da se je spomnil na nas. O znesku nismo razmišljali, o takšni vsoti pa sploh ne, saj nam je pomembno zlasti iskreno prijateljstvo, ki povezuje gospoda Pahorja in otroke z rakom,« izpostavi ustanoviteljica inštituta Valerija Čarman.

Ideja o štipendijskem skladu

V Inštitutu Zlata pentljica so takoj vedeli, kaj bi želeli storiti z denarjem, in so predsedniku Pahorju svojo željo na sestanku tudi predstavili. »Že ob ustanovitvi Zavoda smo med želje za prihodnost zapisali tudi idejo o štipendijskem skladu. Zavedamo se, kako zelo je pomembno, da otroci med in po bolezni nadaljujejo šolanje in ga tudi končajo. Z žepnino oziroma skromno štipendijo bi jim želeli pomagati na tej poti,« pojasnjuje Valerija Čarman.


Katrin sklad

Z donacijo iz akcije Katra za dober namen tako njihove sanje postajajo resničnost. Nekdanji predsednik Pahor je idejo o Katrinem skladu za otroke z rakom z veseljem podprl in tudi o imenu so se posvetovali z njim. »Da bi govorili o podrobnostih delovanja Katrinega sklada, je še prezgodaj, saj nas je akcija presenetila in se je treba pripraviti, kar pa zahteva čas,« opozarja Čarmanova, z možem Ivom, nekdanjim vrhunskim smučarskim tekačem, dolgoletna podpornica otrok z rakom.

Igralnica in telovadnica na hematoonkološkem oddelku

V Društvu Junaki 3. nadstropja pa bodo s prejetim denarjem postavili oziroma uredili igralnico in telovadnico (v prizidku na terasi ob oddelku) na hematoonkološkem oddelku v tretjem nadstropju ljubljanske Pediatrične klinike, kjer se zdravijo otroci z rakom.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca februarja
Otroške bolezni
Zdravje
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh