Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Depresija in pritoževanje sta nekoristna. Zavihati moramo rokave.« [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 01. 2022 / 13:40
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.01.2022 / 14:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Depresija in pritoževanje sta nekoristna. Zavihati moramo rokave.« [VIDEO]
Papež Frančišek: Poglejte Marijino materinstvo: Sina, ki se je rodil, ponudi nam vsem. FOTO: Vatican Media

»Depresija in pritoževanje sta nekoristna. Zavihati moramo rokave.« [VIDEO]

Papež Frančišek je v nagovoru pred opoldanskim angelusom na praznik Marije, Božje Matere, in na 55. svetovni dan miru z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra vernike spodbudil, naj »zavihajo rokave za gradnjo miru«, in k molitvi, da bi Kraljica miru spodbudila mir v naših srcih in po vsem svetu.

Današnji evangelij izpostavlja čudež jaslic, ko pastirji hitijo, da bi videli Dete Jezusa, ki jim ga je oznanil angel. Sveti oče je dejal, da si lahko predstavljamo Marijo »kot nežno in skrbno mater«, ki Jezusa ne stisne v naročje, temveč ga položi v jasli in nas vse povabi, naj ga tudi mi počastimo z dobrodošlico. »Poglejte Marijino materinstvo: Sina, ki se je rodil, ponudi nam vsem,« je poudaril Frančišek.


To Marijino dejanje, nadaljuje papež, nam daje čudovito sporočilo, da je »Bog blizu, v našem dosegu. Ne prihaja, da bi se ga bali, temveč s krhkostjo nekoga, ki prosi, da bi bil ljubljen.« Vse bolj se nam približuje v naši šibkosti, gleda nas kot brat in želi, da bi vsi postali sestre in bratje, brez izključevanja. Rodi se majhen in v stiski, da se nikomur več ne bi bilo treba sramovati samega sebe, dodaja sveti oče.

Bog je blizu, v našem dosegu. Ne prihaja, da bi se ga bali, temveč s krhkostjo nekoga, ki prosi, da bi bil ljubljen. (papež Frančišek)

»Ko v teh – zaradi pandemije negotovih – časih gledam Marijo s Sinom v naročju, pomislim na mnoge mlade matere, ki z otroki bežijo pred konflikti in lakoto ali pa čakajo v begunskih taboriščih,« je dejal Frančišek in pristavil, da – kot Marija – tudi mi lahko spremenimo svet na bolje, če se damo na voljo drugim: »Če postanemo tvorci bratstva, bomo lahko zakrpali niti sveta, ki so jih raztrgale vojne in nasilje.«

Med današnjim papeževim nagovorom. FOTO: Vatican Media

Ob današnjem 55. svetovnem dnevu miru je papež opozoril, da je mir hkrati dar od zgoraj in sad skupnih prizadevanj. »Mir lahko resnično gradimo le, če ga nosimo v srcu, če ga prejmemo od Kneza miru, hkrati pa zahteva konkretna dejanja začenši s pozornostjo do revnih, delom za pravičnost in pogumom za odpuščanje drugim, ki gasi ogenj sovraštva,« je zbrane vernike nagovoril papež Frančišek.

Mir lahko resnično gradimo le, če ga nosimo v srcu, če ga prejmemo od Kneza miru, hkrati pa zahteva konkretna dejanja začenši s pozornostjo do revnih, delom za pravičnost in pogumom za odpuščanje drugim, ki gasi ogenj sovraštva. (papež Frančišek)

V Cerkvi in družbi tudi potrebujemo pozitiven pogled – ne na zlo, ki nas ločuje, temveč na dobro, ki nas združuje. »Depresija in pritoževanje sta nekoristna. Zavihati moramo rokave, delati za mir in moliti, da bi Marija, Kraljica miru, spodbudila mir v naših srcih in po vsem svetu,« je dejal sveti oče, ki je po blagoslovu vsem zaželel mir in se zahvalil za voščila, zlasti italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli.

Nalaganje
Nazaj na vrh