Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Deveti tradicionalni pohod od Pečarovcev do Svete Trojice

Za vas piše:
J. Ž.
Objava: 01. 10. 2021 / 10:48
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.10.2021 / 10:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Deveti tradicionalni pohod od Pečarovcev do Svete Trojice
Pohod je potekal v soboto, 25. septembra. FOTO: J. Ž.

Deveti tradicionalni pohod od Pečarovcev do Svete Trojice

Pred mnogimi leti so verniki iz župnije Pečarovci in drugih župnij iz sedanje murskosoboške škofije vsako leto romali k Sveti Trojici v Slovenske gorice, kjer ob trojiškem jezeru stoji župnijska cerkev, ki je posvečena Sv. Trojici in s katero upravljajo bratje frančiškani.

Tisti čas so romali peš, kajti na pot so se odpravili že ob petkih in so med potjo molili, ko pa so prišli v vas Sveta Trojica, so tudi tam prenočili in na vse zgodaj so se odpravili v cerkev na farno proščenje. V popoldanskih urah pa so se odpravili peš domov. To tradicijo romanja od Pečarovcev do Svete Trojice pa ohranjajo sedaj njihovi predniki iz župnije Pečarovci in njene okolice. 

Tako je Kulturno turistično društvo Pečarovci v soboto, 25. septembra, pripravilo že deveti tradicionalni pohod z naslovom »Idemo k Sveti Trojici«. Pohodniki so se najprej zbrali pri jutranji sveti maši v župnijski cerkvi sv. Sebeščana v Pečarovcih. Za pohodnike je sveto mašo daroval in jim po maši podelil blagoslov za srečno in varno pot župnik Ivan Kranjec. 

Po maši so se zbrali na trgu sv. Sebeščana v Pečarovcih, kjer so jih domačini pospremili na romarsko pot. Da bi premagali prve kilometre poti so še opravili jutranji zajtrk in pot do Svete Trojice se je začela. Pohodnike je pot vodila v smeri Šalamenci – Brezovci – Vanča vas – Stavešinci – Negova in do končnega cilja do Svete Trojice. 

Ko so prispeli v Sveti Trojici so se najprej ustavili na dvorišču cerkve iz leta 1631, kjer so jih z odprtimi rokami sprejeli bratje frančiškani in zaželeli dobro počutje. Nato so vsi skupaj odpravili v romarsko cerkev ter si še v vasi Sveta Trojica ogledali njene naravne, kulturne in turistične zanimivosti.

V devetih letih od kar v Kulturno turistično društvo Pečarovci pripravljajo pohod so se vezi med brati frančiškani pri Sveti Trojici že dodobra stkale in utrdile, zato je vez med župnijo Pečarovci in župnijo Sveta Trojice že trdna in taka naj bi ostala tudi v prihodnje. 

Letošnji deveti pohod je bil dolg 41 kilometrov, pohoda pa se je udeležilo 38 pohodnikov vseh starosti, od tega je vseh čas pohoda na kočni cilj k Sveti Trojici prišlo 32 pohodnikov. Najmlajši pohodnik je bil star dve leti. Med potjo so se ustavili na nekaterih mestih, kjer so se odžejali, oziroma okrepčali in za trenutek odpočili in spet so ubrali pot pod noge. 

Ob tej priložnosti so se organizatorji vsem, ki so se udeležili pohoda zahvalili za udeležbo, kajti prenekateri so med potjo dobili žulje na nogah, vera, ljubezen do prednikov njih ni vrgla s tira, vztrajali so do konca pohoda, saj jih je pot vodila med urejenimi peš potmi. Ves čas pohoda je bilo za vse udeležence poskrbljeno za njihovo varnost na cesti. 

Trije pohodniki pa so ob tej priložnosti prejeli še posebno nagrado in sicer lončeni lonček – skodelico na kateri je narisan zemljevid in sliko od Pečarovcev do Svete Trojice. Pohod so sklenili z lepimi visti, kajti pokrajina od Goričkega do Slovenskih goric je v tem jesenskem času barvita in odeta v jesenskimi naravi. 

Za pohodnike je ta pot veljala tudi, kot pohod po Goričkem in je bila vsakemu pohodniku z žigom in podpisom vpisana v njegovo pohodniško izkaznico. Prav gotovo je vsem pohodnikom letošnji pohod ostal v trajnem spominu. V Kulturno turističnem društvu Pečarovci pa se že pripravljajo na prihodnje leto, ko bodo pripravili deseti jubilejni romarski pohod od Pečarovcev do Svete Trojice, z željo, ohraniti tradicijo in zdravje za svojo dušo.


Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh