Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Digitalni boni zanetili ogenj med ministroma

Za vas piše:
A. R.
Objava: 17. 06. 2022 / 12:10
Oznake: Mladi, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2022 / 13:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Digitalni boni zanetili ogenj med ministroma
Sedanja ministrica Emilija Stojmenova Duh in njen predhodnik Mark Boris Andrijanič. FOTO: Služba vlade za digitalno preobrazbo

Digitalni boni zanetili ogenj med ministroma

Potem ko je bilo v prvem dnevu in pol od veljavnosti unovčenih za več kot 800 tisoč evrov digitalnih bonov, je resorna ministrica izrazila dvom o smiselnosti bonov. Na to se je že odzval njen predhodnik.

Zaradi digitalnih bonov, ki so v veljavi od 15. junija, trgovine z računalniško opremo v zadnjih dveh dneh beležijo precejšen porast prometa. Samo do včeraj dopoldan je bilo po podatkih STA skupno unovčenih za 826.438 evrov digitalnih bonov. V prvem dnevu in pol jih je unovčilo 5885 upravičencev.

Od srede dalje bone lahko koristijo učenci zadnje triade osnovne šole ter dijaki in študenti. Vsak ima na voljo 150 evrov, namenjenih za nakup računalniške opreme. Vseh upravičencev je 219.852, za bone pa je skupno dodeljenih 32,98 milijona evrov finančnih sredstev, navajajo v vladni službi za digitalno preobrazbo.

Ministrica dvomi v ukrep

Namen ukrepa, ki je bil sprejet še pod ministrovanjem Marka Borisa Andrijaniča, je spodbujanje digitalne vključen oz. konkretna pomoč mladim ob nakupu računalniške opreme.

Njegova naslednica na ministrskem položaju Emilija Stojmenova Duh pa je zgolj dan po uveljavitvi bonov izrazila dvom v ta ukrep, češ, da ne bo prispeval k digitalni pismenosti in vključenosti. »Ravno nasprotno – povečal bo tako digitalni, kot socialni razkorak,« je bila kritična v obsežnem zapisu na Twitterju. Po njenem mnenju, je vrednost bona takšna, da socialno ogroženim ne bo omogočila nakupa potrebne opreme, tistim, ki jo že imajo, pa bo omogočilo nakup dragih pripomočkov, ki ne bodo prispevali k dvigu digitalne pismenosti.

Zapisala je še, da bodo sredstva namenjena »predvsem financiranju v tujini narejene opreme«.

Andrijanič spomnil na široko podporo zakonu

»Vsaka kritika je dobrodošla, a na koncu štejejo dejanja,« pa se je v tvitu odzval njen predhodnik Andrijanič. Spomnil je, da je zakon, ki uvaja digitalne bone, podprlo več kot 15 uglednih organizacij, vključno z glavnimi slovenskimi univerzami, v državnem zboru pa je bil izglasovan brez glasu proti.

Kupi v trgovini

Digitalna demenca - žepna izdaja
Drugi priročniki
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh