Zapri
Iskanje

Digitalni boni zanetili ogenj med ministroma

Za vas piše:
A. R.
Objava: 17. 06. 2022 / 12:10
Oznake: Mladi, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2022 / 13:04
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Digitalni boni zanetili ogenj med ministroma

Digitalni boni zanetili ogenj med ministroma
Sedanja ministrica Emilija Stojmenova Duh in njen predhodnik Mark Boris Andrijanič. FOTO: Služba vlade za digitalno preobrazbo
Potem ko je bilo v prvem dnevu in pol od veljavnosti unovčenih za več kot 800 tisoč evrov digitalnih bonov, je resorna ministrica izrazila dvom o smiselnosti bonov. Na to se je že odzval njen predhodnik.

Zaradi digitalnih bonov, ki so v veljavi od 15. junija, trgovine z računalniško opremo v zadnjih dveh dneh beležijo precejšen porast prometa. Samo do včeraj dopoldan je bilo po podatkih STA skupno unovčenih za 826.438 evrov digitalnih bonov. V prvem dnevu in pol jih je unovčilo 5885 upravičencev.

Od srede dalje bone lahko koristijo učenci zadnje triade osnovne šole ter dijaki in študenti. Vsak ima na voljo 150 evrov, namenjenih za nakup računalniške opreme. Vseh upravičencev je 219.852, za bone pa je skupno dodeljenih 32,98 milijona evrov finančnih sredstev, navajajo v vladni službi za digitalno preobrazbo.

Ministrica dvomi v ukrep

Namen ukrepa, ki je bil sprejet še pod ministrovanjem Marka Borisa Andrijaniča, je spodbujanje digitalne vključen oz. konkretna pomoč mladim ob nakupu računalniške opreme.

Njegova naslednica na ministrskem položaju Emilija Stojmenova Duh pa je zgolj dan po uveljavitvi bonov izrazila dvom v ta ukrep, češ, da ne bo prispeval k digitalni pismenosti in vključenosti. »Ravno nasprotno – povečal bo tako digitalni, kot socialni razkorak,« je bila kritična v obsežnem zapisu na Twitterju. Po njenem mnenju, je vrednost bona takšna, da socialno ogroženim ne bo omogočila nakupa potrebne opreme, tistim, ki jo že imajo, pa bo omogočilo nakup dragih pripomočkov, ki ne bodo prispevali k dvigu digitalne pismenosti.

Zapisala je še, da bodo sredstva namenjena »predvsem financiranju v tujini narejene opreme«.

Andrijanič spomnil na široko podporo zakonu

»Vsaka kritika je dobrodošla, a na koncu štejejo dejanja,« pa se je v tvitu odzval njen predhodnik Andrijanič. Spomnil je, da je zakon, ki uvaja digitalne bone, podprlo več kot 15 uglednih organizacij, vključno z glavnimi slovenskimi univerzami, v državnem zboru pa je bil izglasovan brez glasu proti.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh