Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dijak Andraž Babšek pri 17 letih izdal pesniško zbirko

Za vas piše:
A. B.
Objava: 10. 05. 2024 / 13:53
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2024 / 14:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dijak Andraž Babšek pri 17 letih izdal pesniško zbirko
Pesniška zbirka poleg ljubezenske tematike opisuje še domovinske in družbene teme. FOTO: Osebni arhiv

Dijak Andraž Babšek pri 17 letih izdal pesniško zbirko

V sredo, 8. maja, se je v Mariboru odvila predstavitev romana Junak in pravkar izdane pesniške zbirke Ljubezenske pesmi + nekatere izjeme, ki ju je napisal dijak Andraž Babšek.

V pogovoru z zgodovinarjem Alešem Arihom je avtor spregovoril o nastanku obeh del, njunem pomenu in namenu. Pesniška zbirka poleg ljubezenske tematike opisuje še domovinske in družbene teme, avtor ji je dodal tudi kratka lirska prozna besedila - misli. Za glasbeno spremljavo je poskrbel Leopold I.

Pesniška zbirka Ljubezenske pesmi + nekatere izjeme. FOTO: Osebni arhiv 

Pisatelj Andrej Ivanuša o pesniški zbirki zapiše: »Ko pesmi počasi preberemo, spoznamo, da se v osnovnem medčloveškem razumevanju ni veliko spremenilo. Osnovni vzgibi, želje in hotenja so ostala enaka in se ne spreminjajo ne glede na tisoče let tehnološkega razvoja, ki je vedno hitrejši. Andraž nas znova in znova spominja, da je ljubezen in razumevanje med spoloma še vedno nekaj prvinskega in enakega od začetkov človeške vrste.« 

Kdo je Andraž Babšek? 

Andraž Babšek je mlad literat in umetnik iz Medvod, ki je pri 14. letih napisal odmeven roman Junak (Kulturni center Maribor, 2022) o generalu Rudolfu Maistru in dogajanju ob koncu 1. svetovne vojne. Pesniška zbirka Ljubezenske pesmi + nekatere izjeme je ugledala luč sveta pri njegovih 17. letih, v času šolanja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. V vmesnem času se je uveljavljal tudi kot dirigent, zborovodja in skladatelj, kljub temu pa ostaja zvest čutu za pisanje. V pripravi ima že naslednja literarna dela.

Nalaganje
Nazaj na vrh