Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dijakinja iz Gaze prejemnica papeškega odlikovanja

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 04. 2018 / 07:40
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.04.2018 / 08:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dijakinja iz Gaze prejemnica papeškega odlikovanja

Zapiski 14-letne Roe o vojnih dogodkih so papeža Frančiška globoko ganili.

14-letna dijakinja z območja Gaze je za svoje zapiske o vojnih dogodkih prejela papeško odlikovanje. Generalni komisar Agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA), Pierre Krähenbühl, je dekletu odlikovanje podelil minuli teden, je poročala palestinska agencija WAFA.



Kot navaja agencija, je Krähenbühl zapiske palestinske dijakinje našel poleti 2014 med ruševinami njene šole v Khan Younisu, uničene v spopadih z Izraelom. Kasneje je besedila med srečanjem v Rimu pokazal papežu Frančišku. Svetega očeta so zapiski 14-letnega dekleta globoko ganili, z odlikovanjem pa je želel svetu pokazati svoj ponos nad begunskimi otroki in njihovim pogumom.

Roa Qdeih je v zapiskih beležila grozote vojne na območju Gaze, ki jih je doživljala skupaj s svojo družino. Njihova hiša je bila delno porušena v enem izmed bombnih napadov, v katerem je bila ranjena tudi njena mati.

Krähenbühl je našel njen zvezek, v katerem je med drugim zapisana tudi pesem v arabskem jeziku z naslovom »Upanje nikoli ne izda«. Roa je v pogovoru za agencijo WAFA dejala: »Otroci imajo pravico, da živijo in hodijo v šolo brez strahu pred nasiljem. V naši deželi smo neomajni kljub obleganju in težkim pogojem življenja v Gazi. Vesela sem, da je moje sporočilo poneslo po vsem svetu, predvsem do papeža Frančiška. Otroci v Gazi imajo pravico do uživanja temeljnih človekovih pravic v svobodi, do dostojanstva in življenja brez vojne.«

Vir: Kathpress / WAFA
Foto: WAFA

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh