Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Direktor RTVS v pismu premierju: dvig RTV-prispevka ali izdatni finančni vložek

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 09. 2022 / 10:56
Oznake: Premier, Vlada
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.09.2022 / 11:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Direktor RTVS v pismu premierju: dvig RTV-prispevka ali izdatni finančni vložek
Poslanstvo javnega zavoda je mogoče izpolniti le ob njegovi finančni stabilnosti, ki pa je žal brez dviga RTV-prispevka ali izdatnega proračunskega finančnega vložka s prihodnjim letom ne bo več mogoče zagotoviti. FOTO: RTVS

Direktor RTVS v pismu premierju: dvig RTV-prispevka ali izdatni finančni vložek

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je »v luči težkih finančnih razmer, ki pretijo javnemu zavodu« napisal odprto pismo predsedniku vlade dr. Robertu Golobu, v katerem ga poziva k dvigu RTV-prispevka ali izdatnemu proračunskemu finančnemu vložku, hkrati pa je premierja prosil za sestanek, na katerem »bi v dialogu skušali najti rešitev v skupno dobrobit«.

Andrej Grah Whatmough, ki je na stolček generalnega direktorja sedel lanskega aprila v, kot pravi sam, zelo zahtevnih finančnih okoliščinah, saj je imela RTV Slovenija od leta 2017 višje odhodke od prihodkov oziroma je ustvarjala izgubo (RTV-prispevek se s cenami življenjskih potrebščin ni uskladil že desetletje), je v pismu premierju najprej poudaril, da so po poldrugem letu vodenja javnega zavoda v sodelovanju s socialnimi partnerji in z velikim angažmajem vodstvene ekipe negativne kazalnike vendarle obrnili navzgor.

Če smo lani za električno energijo odšteli dobre 3 milijone evrov, je ocena stroška elektrike v prihodnjem letu 11,5 milijona evrov. Z drugimi besedami: stroški elektrike na RTV Slovenija bodo v prihodnjem letu, glede na preteklo leto, višji za več kot 8 milijonov evrov.

V prvem polletju 2,5 milijona € presežka prihodkov nad odhodki

V letošnjem prvem polletju so tako ustvarili 2,5 milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki. »T. i. dobiček ob polletju gre pripisati zlasti višjim prihodkom od oglaševanja in precejšnjemu prihranku na strani odhodkov. Občutno znižanje stroškov dela je posledica uspešnega dogovora med vodstvom in socialnimi partnerji, na podlagi katerega se bo v dveh letih upokojilo okoli 150 ljudi, zavod pa bo prihranil skoraj 5 milijonov evrov na leto. Tak prihranek ni uspel še nobenemu vodstvu do zdaj,« je v odprtem pismu zapisal Grah Whatmough.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je napisal odprto pismo premierju dr. Robertu Golobu. FOTO: Adrian Pregelj/RTVS

Stroški elektrike bodo višji za več kot 8 milijonov evrov

Je pa, kot mnogim drugim subjektom, načrt za izboljšanje finančnega stanja prekrižala svetovna energetska kriza, dvig cen energentov je namreč drastično posegel v finančno stabilnost RTV Slovenija, je poudaril generalni direktor: »Če smo lani za električno energijo odšteli dobre 3 milijone evrov, je ocena stroška elektrike v prihodnjem letu 11,5 milijona evrov. Z drugimi besedami: stroški elektrike na RTV Slovenija bodo v prihodnjem letu, glede na preteklo leto, višji za več kot 8 milijonov evrov.«

Pričakovana 9-milijonska vrzel

Grah Whatmough ob predpostavki, da se bo vlada dogovorila za dvig plač v javnem sektorju, kar pomeni tudi obvezo za javni zavod RTV Slovenija, ocenjuje, da bo prihodnje leto nastala kar 9-milijonska vrzel. »Ves napor vodstva in socialnih partnerjev se bo tako v hipu izničil, pokritje tako velike izgube brez pomoči ustanovitelja pa bi bilo mogoče le, če bi število zaposlenih zmanjšali za kar 300,« je še izpostavil prvi mož RTV Slovenija.

Ves napor vodstva in socialnih partnerjev se bo tako v hipu izničil, pokritje tako velike izgube brez pomoči ustanovitelja pa bi bilo mogoče le, če bi število zaposlenih zmanjšali za kar 300.

Poslanstvo javnega zavoda je možno izpolniti le ob finančni stabilnosti

»Spoštovani predsednik vlade, verjamem, da si nihče ne želi uresničitve tega črnega scenarija. In čeprav se morda ne strinjate z vsemi potezami in rešitvami, ki jih uvaja to vodstvo RTV Slovenija, je poslanstvo javnega zavoda mogoče izpolniti le ob njegovi finančni stabilnosti, ki pa je žal brez dviga RTV-prispevka ali izdatnega proračunskega finančnega vložka s prihodnjim letom ne bo več mogoče zagotoviti,« je odprto pismo dr. Robertu Golobu zaključil Andrej Grah Whatmough.

Nalaganje
Nazaj na vrh